Наші предки чудово справлялися з спрагою, абсолютно не завдаючи шкоди своєму організму. Морси різні компоти і, звичайно ж, квас - ось напої, які підбадьорять вас в будь-яку спеку і спеку. Квас - це не тільки чудово смачний напій, але й основа для багатьох оригінальних страв російської кухні. Представляємо вашій увазі декілька цікавих рецептів приготування хлібного квасу в домашніх умовах.
Рецепт домашнього хлібного квасу
Інгредієнти: хліб житній - 500 г; кип'ячена вода - 11 л; цукор - 4 ст.; родзинки - 05 склянки; дріжджі сухі - 15 ст. ложки. Приготування Отже, беремо великий металевий бак, наливаємо в нього потрібну кількість чистої фільтрованої холодної води і ставимо на плиту. Доводимо її на сильному вогні до кипіння. Не втрачаючи часу дарма, нарізаємо невеликими кубиками житній хліб і обсмажуємо його на сухій сковороді без масла до почорніння. Коли вода закипить, чан обережно знімаємо з вогню, додаємо жменю немитого родзинок і весь хлібець. Накриваємо каструлю кришкою і залишаємо на всю ніч настоюватися.
На наступний ранок знімаємо кришку, дістаємо хліб і викидаємо його. В окремій мисці змішуємо цукор з дріжджами і пересипаємо суху суміш у воду. Добре все перемішуємо, накриваємо чан поліетиленовою плівкою і залишаємо настоюватися ще 6 годин, розмішуючи рідина через кожні 2 години. Після цього акуратно витягуємо з бака весь ізюм.
Далі беремо іншу велику каструлю, марлю і проціджуємо хлібний квас кілька разів до прозорості. Готовий напій перелити в пластикові пляшки, закриваємо кришкою і прибираємо в холодильник на 3 дні. Після закінчення часу квас готовий до вживання!
Хлібний квас з березового соку
Інгредієнти: сухі дріжджі - 1 г; березовий сік - 3 л; цукор - 30 г; житні сухарі - 300 р. Приготування Зараз розповімо, як зробити смачний квас в домашніх умовах. Березовий сік наливаємо в каструлю, всипаємо цукор і кидаємо зовсім трохи дріжджів. Все ретельно перемішуємо. До речі, якщо ви не любите гоструватий напій, то дріжджі не можете додавати: в хлібі вони теж присутні, так що, якщо наполягати напій довше, то він буде мати більш м'який смак. Потім додаємо сухарі, а якщо їх немає, то підсмажуємо житній хліб на сухій сковороді, або запікаємо в духовці до темного кольору.
Залишаємо напій настоюватися і бродити при кімнатній температурі рівно на добу. Після цього квас з хлібних сухарів проціджують через марлю, виливаємо в банку і накриваємо кришкою. Зберігаємо напій в холодильнику. Він чудово втамовує спрагу і виходить трохи солодкуватим з характерною квасний кислинкою.
Рецепт хлібного квасу без дріжджів
Інгредієнти: житній хліб - 400 г; родзинки - 50 г; цукор - 3 ст. ложки; вода - 25 л. Приготування Розглянемо ще один варіант, як зробити хлібний квас вдома. Житній хліб нарізаємо на невеликі шматочки і підсушуємо до затвердіння на повітрі. Потім вийшли сухарики досушуємо в гарячій духовці до появи присмерковою скоринки. Після цього перекладаємо їх у 3-х літрову чисту банку і заливаємо кип'яченою холодною водою.
Тепер акуратно додаємо цукровий пісок і родзинки. Ставимо в тепле місце, не накриваючи банку кришкою, але замотавши горловину, як слід марлею, щоб вберегти наш квас від пилу.
Через кілька діб готовий напій проціджують через марлю, перелити рідину в пластикові пляшки, закручуємо кришечками і прибираємо в холодильник. Гущавину, що залишилася не викидаємо, так як вона є квасним суслом і може послужити в якості закваски! Просто при приготуванні нової порції квасу, додаємо до неї кілька свіжих житніх сухариків і знову заливаємо водою.