Жарким і спекотним літом дуже хочеться пити. Тому, щоб втамувати цю шалену спрагу, пропонуємо вам приготувати корисний і натуральний квас із сухофруктів.
Рецепт квасу з сухофруктів
Інгредієнти: квас сухий - 5 ст. ложки; цукор - 5 ст. ложки; сухі дріжджі - 1 пакетик; хліб житній - 1 шматочок; кип'ячена вода; родзинки. Приготування Давайте розберемося, як приготувати квас з сухофруктів. Отже, для приготування цього напою нам знадобиться чиста суха банку і тепла кип'ячена вода. Обдаємо посуд окропом, насипаємо в неї 3 столові ложки сухої суміші, кладемо трохи цукру, додаємо жменю родзинок, кілька скоринок житнього хліба і висипаємо пакетик сухих дріжджів.
Заливаємо все наполовину теплою водою і перемішуємо. Тепер зав'язуємо банку зверху марлею і ставимо на добу в тепле місце. Після закінчення зазначеного часу, додаємо залишився сухий квас, цукор, доливаємо майже під горлечко теплої води, знову зав'язуємо марлею і прибираємо тару в тепле темне місце.
Через 3 дні перший квас готовий. Обережно зливаємо його, проціджуємо і прибираємо для зберігання в холодильник, а в банку з осадом знову наливаємо теплої води, кладемо цукор, сухий квас і ставимо бродити приблизно на добу. Друга порція квасу вийде набагато смачніше, і практично не буде пахнути дріжджами.
Квас з сухофруктами
Інгредієнти: родзинки - 1 кг; сухофрукти - 100 г; мед - 400 г; яєчний білок - 1 шт.; кип'ячена вода - 1000 мл; винні дріжджі - 20 р. Приготування Ізюм і сухофрукти заздалегідь промиваємо, кладемо в каструльку, заливаємо літром води і варимо на слабенькому вогні до тих пір, поки вони не стануть м'якими. Потім обережно виймаємо сухофрукти і протираємо. Тепер кладемо мед, вливаємо півлітра кип'яченої води і доводимо сусло до кипіння, постійно помішуючи і знімаючи піну.
Далі рідина охолоджуємо до температури 25 градусів і вбиваємо в неї один яєчний білок, щоб готовий напій мав приємний світлий колір. Тепер даємо квасу відстоятися, після чого обережно зливаємо квас в чисту ємність, вливаємо в неї винні дріжджі і залишаємо бродити.
По закінченні процесу акуратно перелити напій в чисту ємність, закриваємо зверху кришкою і прибираємо в льох на 3 дні, щоб квас повністю дозрів. Якщо хочете, то можете в процесі приготування додати ще лимон або лимонну цедру. Перед подачею на стіл, розливаємо квас по склянках і прикрашаємо листочками свіжої м'яти.