Квас на Русі вважався не просто прохолодним напоєм, який чудово вгамовує спрагу, але і прирівнювався до ліків. Цінність квасу проявлялася в його вітамінному багатстві, адже в час Великого посту саме його вважали головним джерелом здоров'я і сили. Як приготувати справжній квас з ячменю в домашніх умовах ми докладно розповімо далі.
Рецепт приготування ячмінного квасу
Так як більшість рецептів сучасного квасу містять у своєму складі дріжджі, вживати їх категорично не рекомендується. Причиною тому є пуринові підстави, якими дріжджі багаті. Саме ці підстави сприяють відкладенню солей в організмі. Щоб уберегти своє здоров'я, приготуйте натуральний квас з використанням лише двох інгредієнтів. Яких? Читайте нижче.
Інгредієнти: овес - банку 05 л; цукор. Приготування Овес добре промиваємо і кладемо в банку, об'ємом 3 літри. Якщо ви збираєтеся пити самий перший настій, то воду бажано прокип'ятити, але зазвичай перший напій виливають, так як він чи володіє класичним "квасним" смаком. Разом з водою додаємо 4-5 столових ложок цукру і гарненько все перемішуємо. ставимо ємність з вівсом в прохолодне місце і залишаємо на 3-4 дні.
Після закінчення часу старий настій зливаємо, а зерна вівса заливаємо свіжою кип'яченою і охолодженою) водою з додаванням того ж кількості цукру. Через 3-5 днів напій можна спробувати. Врахуйте, чим довше стоїть квас - тим більш різкий смак він набуває, тому любителі по-справжньому сильну напою можуть повторити процедуру і зерна залити свіжою водою з цукром повторно.
Якщо ви не дотримуєтесь тепловий режим при визрівання напою, то рідина може стати дуже в'язкою. У цьому випадку не варто турбуватися, просто злийте воду і замініть її свіжою.
Квас з ячменю, приготований в домашніх умовах, згодиться не тільки для угамування спраги в спекотний день, але і в якості основи для класичної окрошки .
Житній квас з ячмінного солоду
Інгредієнти: борошно житнє - 1/2 кг; ячмінний солод (подрібнений, пивний) - 250 г; вода - 400 мл+45 л; цукор - 200 г; дріжджі сухі - 1 ч. ложка. Приготування З борошна, солоду і 400 мл води замішуємо тісто. Випікаємо колобок з такого тіста в духовці в 2 етапи: перший - при 70 градусах 1 годину, а другий - 45 хвилин при 175 градусах. Хліб нарізаємо кубиками і випікаємо при 180 градусах 30 хвилин.
Заливаємо 300 грам сухарів водою з додаванням дріжджів і цукру і залишаємо в прохолодному місці на добу, після чого напій можна охолоджувати і розливати.