Незважаючи на те, що не за горами сезон чорної смородини, поласувати стравами на основі цієї чудової ягоди можна в будь-який час року. Одним з універсальних ласощів на основі чорної смородини є киселі - улюблений напій більшості діточок. Приготувати кисіль можна як зі свіжої ягоди, так і з замороженої або навіть варення.
Рецепт киселя з чорної смородини
Інгредієнти: ягоди чорної смородини - 500 г; вода - 1 л; крохмаль - 2 ст. ложки; цукор - за смаком. Приготування Ягоди чорної смородини моєму, перебираємо і перетираємо через сито. Отримане смородинове пюре відставляємо в сторону, а залишився макуха заливаємо водою і ставимо на вогонь. Варимо компот із смородинового макухи 2-3 хвилини після закипання. Готовий компот злегка остуджуємо, проціджуємо, додаємо цукор і додаємо до чистої рідини смородинове пюре.
Повертаємо напій на плиту, вибравши середній вогонь. Крохмаль розвести в половині склянки холодної води і вливаємо отриманий розчин в каструлю з компотом . Варимо кисіль, постійно помішуючи, щоб не утворилося грудочок, 2-3 хвилини.
Кисіль варення з чорної смородини
Інгредієнти: варення з чорної смородини - 5 ст. ложок; вода - 1 л; крохмаль - 2 ст. ложки; лимонний сік - за смаком. Приготування Варення перетираємо через сито (якщо в ньому є цілі ягоди), заливаємо сироп і отримане ягідне пюре літром води. Ставимо рідина на вогонь і доводимо до кипіння, після чого вогонь зменшуємо. Крохмаль розвести в 200 мл холодної води і тонкою цівкою, при постійному помішуванні, вливаємо в майбутній кисіль. Варимо кисіль до загустіння на невеликому вогні постійно помішуючи.
Кисіль із замороженої чорної смородини
Інгредієнти: заморожена смородина - 500 г; вода - 15 л; цукор - за смаком; крохмаль - 2-3 ст. ложки. Приготування Воду кип'ятимо і всипаємо в неї смородину. Проварюємо ягоди 3-4 хвилини, після чого отриманий морс проціджують через подвійний шар марлі, а решта ягоди протираємо через сито. Повертаємо рідина на вогонь і додаємо цукор за смаком. Додатково кисіль можна присмачити цедрою цитрусових або улюбленими прянощами. Знову доводимо рідину до кипіння.
Крохмаль розвести в склянці холодної води (якщо ви хочете отримати щільний, желеподібний кисіль - збільшіть кількість крохмалю в 2 рази). Постійно помішуючи морс в каструлі, тонкою цівкою вливаємо в нього крохмальний розчин. Варимо кисіль на невеликому вогні до загусання, ні в якому разі не доводячи напій до кипіння. Такий кисіль з чорної смородини підійде для дитини і дорослого.