Вернуться назад Распечатать

Кисіль з чорної смородини

Кисіль з чорної смородини
Незважаючи на те, що не за горами сезон чорної смородини, поласувати стравами на основі цієї чудової ягоди можна в будь-який час року. Одним з універсальних ласощів на основі чорної смородини є киселі - улюблений напій більшості діточок. Приготувати кисіль можна як зі свіжої ягоди, так і з замороженої або навіть варення.

Рецепт киселя з чорної смородини


Інгредієнти:

  • ягоди чорної смородини - 500 г;

  • вода - 1 л;

  • крохмаль - 2 ст. ложки;

  • цукор - за смаком.


  • Приготування
    Ягоди чорної смородини моєму, перебираємо і перетираємо через сито. Отримане смородинове пюре відставляємо в сторону, а залишився макуха заливаємо водою і ставимо на вогонь. Варимо компот із смородинового макухи 2-3 хвилини після закипання. Готовий компот злегка остуджуємо, проціджуємо, додаємо цукор і додаємо до чистої рідини смородинове пюре.
    Повертаємо напій на плиту, вибравши середній вогонь. Крохмаль розвести в половині склянки холодної води і вливаємо отриманий розчин в каструлю з компотом . Варимо кисіль, постійно помішуючи, щоб не утворилося грудочок, 2-3 хвилини.

    Кисіль варення з чорної смородини


    Інгредієнти:

  • варення з чорної смородини - 5 ст. ложок;

  • вода - 1 л;

  • крохмаль - 2 ст. ложки;

  • лимонний сік - за смаком.


  • Приготування
    Варення перетираємо через сито (якщо в ньому є цілі ягоди), заливаємо сироп і отримане ягідне пюре літром води. Ставимо рідина на вогонь і доводимо до кипіння, після чого вогонь зменшуємо. Крохмаль розвести в 200 мл холодної води і тонкою цівкою, при постійному помішуванні, вливаємо в майбутній кисіль. Варимо кисіль до загустіння на невеликому вогні постійно помішуючи.

    Кисіль із замороженої чорної смородини


    Інгредієнти:

  • заморожена смородина - 500 г;

  • вода - 15 л;

  • цукор - за смаком;

  • крохмаль - 2-3 ст. ложки.


  • Приготування
    Кисіль з чорної смородини

    Воду кип'ятимо і всипаємо в неї смородину. Проварюємо ягоди 3-4 хвилини, після чого отриманий морс проціджують через подвійний шар марлі, а решта ягоди протираємо через сито. Повертаємо рідина на вогонь і додаємо цукор за смаком. Додатково кисіль можна присмачити цедрою цитрусових або улюбленими прянощами. Знову доводимо рідину до кипіння.
    Крохмаль розвести в склянці холодної води (якщо ви хочете отримати щільний, желеподібний кисіль - збільшіть кількість крохмалю в 2 рази). Постійно помішуючи морс в каструлі, тонкою цівкою вливаємо в нього крохмальний розчин. Варимо кисіль на невеликому вогні до загусання, ні в якому разі не доводячи напій до кипіння. Такий кисіль з чорної смородини підійде для дитини і дорослого.