Ревінь - корисне багаторічна трав'яниста рослина із сімейства гречаних, володіє цікавими гастрономічними і цілющими властивостями. Ця рослина містить безліч корисних речовин, мікроелементів (фосфор, залізо, магній, кальцій), вітамінів (В, С, А), а також унікальні сполуки (яблучну, лимонну, бурштинову, щавлеву кислоти та ін).
Відомо безліч видів ревеню, деякі з них успішно культивуються. З молодих ніжних черешків (тобто, стебел) ревеню можна приготувати варення, цукати, пюре, компот і кисіль.
Розповімо, як варити кисіль з ревеню. Купити ревінь можна у фруктово-овочевих рядах на продуктових ринках або в супермаркетах, черешки повинні мати свіжий, невялий вигляд.
Рецепт киселя з ревеню
Інгредієнти: стебла ревеню - близько 500 м; цукор - близько 100 г; крохмаль - 15-2 ст. ложки; вода - близько 1 л. Приготування Ретельно промиємо стебла ревеню і викладемо на серветку. Хвилин через 5 коли вода стече, наріжемо стебла поперек невеликими шматочками (крок розрізу близько 1 см), перекладемо в каструлю, заллємо водою і додамо цукор. Поставимо каструлю на вогонь, доводимо до кипіння, зменшуємо вогонь і проваримо протягом 10-12 хвилин.
Відкинемо на друшляк, під яким чиста місткість (каструля). Проварені шматочки трохи остудимо, перекладемо в блендер і подрібнити до стану однорідного пюре.
Крохмаль розведемо у відварі і додамо пюре. Ретельно перемішати і знову поставимо на вогонь. Коли закипить, проваримо протягом 1-15 хвилин при безперервному помішуванні. Можна для запаху додати трохи соку лимона або лайма - аромат стане більш цікавим.
Кисіль з ревеню добре подавати зі свіжою полуницею та/або вершковим морозивом. Полуницю можна подати окремо, наприклад, з вершками або розрізати ягоди на кілька шматочків (а дрібні цілком) і додати в кисіль. Можна подавати кисіль як теплим, так і холодним.
Можна вчинити інакше, і приблизно в середині процесу проварювання
нарізаних черешків ревеню додати полуницю (зрозуміло, промиту і без плодоніжок). Потім зливаємо відвар, решта пробиваємо в блендері, змішати з відваром і вводимо крохмаль, розведений у частині відвару.
Особлива користь киселя з ревеню для поліпшення діяльності шлунково-кишкового тракту, при лікуванні анемії, склерозу, хвороб печінки і туберкульозу.
Регулярне вживання киселя з ревеню допоможе зберегти стрункість, оскільки він володіє очищує і легким проносним ефектом. Це блюдо (та інші страви з ревеню) слід вживати з обережністю при вагітності і подагрі.