Заготовки на зиму можуть бути не тільки смачними, але і корисними. Це твердження справедливо у відношенні компоту з горобини. Горобиновий компот готується елементарно просто, смак у нього незрівнянний, а вміст корисних речовин максимальне серед усіх консервованих аналогів у вашій коморі. Чим не ідеальна заготівля?
Компот з чорної горобини на зиму
Інгредієнти: чорноплідна горобина - 1 кг; цукор - 600 г; вода - 2 л. Приготування Перед приготуванням компоту, поставте стерилізуватися банки-яким зручним для вас способом: на пару, в духовці або в мікрохвильовій печі. Одночасно зі стерилізацією банок, промийте і обсушіть перебрані ягоди. Налийте воду в каструлю і доведіть її до кипіння. Додайте цукор і залишити до повного розчинення кристалів. Тепер покладіть в цукровий сироп ягоди горобини і проваріть їх до тих пір, поки вони не почнуть лопатися, потім швидко процідіть компот в стерильні банки і закатайте стерильними кришками.
Перед тим, як ставити банки з компотом на зберігання, дайте їм повністю охолонути в перевернутому вигляді, накривши теплим рушником або ковдрою.
Компот із червоної горобини
Цей простий рецепт припускає мінімальне теплове вплив на ягоди, тому вони збережуть свою цілісність і запас корисностей. До речі, компот з горобини звичайної, а саме таку назву носять соковиті червоні ягоди, готується за мінімальну кількість часу і не вимагає особливих зусиль.
Інгредієнти: червона горобина - 200 г; цукор - 1/2 ст.; вода - 500 мл Приготування Стиглі, цілі і щільні ягоди горобини ретельно промиваємо, обсушуємо і складаємо в сухі і чисті пів-літрові банки. Засипаємо ягоди цукром і заливаємо окропом, після чого накриваємо банки кришками (але не закочує їх!) і ставимо стерилізуватися в розігріту до 120 °С духовку на 20 хвилин. Гарячі банки обережно виймаємо з духовки, швидко закатуємо стерильними кришками і залишаємо охолонути до кімнатної температури перед розміщенням на зберігання.
Компот з горобини звичайної
Компот за цим рецептом, за рахунок попереднього бланшування ягід, має насичений колір і відчутний горобиновий аромат. Якщо цукровий сироп виявиться для вас дуже концентрованим, його завжди можна буде розвести додатковою кількістю води.
Інгредієнти: ягоди горобини - 500 г; вода - 750 мл; цукор - 450 р. Приготування Промиті і обсушені ягоди горобини кладемо в окріп і бланшируем на протязі 4-5 хвилин. Поки ягоди бланшируются, ставимо на вогонь і доводимо до кипіння воду, розчиняємо в ній цукор.
Викладаємо бланшовані ягоди в чисті сухі банки, заливаємо їх гарячим цукровим сиропом, накриваємо кришками і ставимо стерилізуватися в розігріту до 120°С духовку на 20 хвилин.
Як варити компот з горобини і яблук?
Інгредієнти: ягоди горобини - 1 ст.; яблука - 3 шт.; цукор - за смаком; гвоздика - 2 бутона; кориця - 1 паличка. Приготування Ягоди горобини і яблука промиваємо й обсушуємо. Яблука нарізаємо часточками. У каструлі доводимо до кипіння 2 літри води і додаємо в неї цукор за смаком (в середньому, склянки повинно бути достатньо для любителів не занадто солодких компотів). Додаємо в закипілу воду цукор, бутони гвоздики і паличку кориці. Як тільки прянощі дадуть свій аромат, знімаємо сироп з вогню і проціджуємо через сито. Проціджений сироп повертаємо на плиту, додаємо горобину і яблука, і готуємо протягом 10 хвилин, періодично помішуючи. Далі напій можна процідити і вживати, або ж розлити по стерильним банкам і щільно загорнути без попередньо проціджування.