Влітку завжди хочеться пити, багато купують лимонади й інші газовані води, які погано втамовують спрагу. А мудрі господині готують освіжаючі напої самі, які приносять справжнє, а не уявне полегшення. Рецепти деяких з них пропонуємо вашій увазі.
Рецепт літнього освіжаючого напою
Інгредієнти: селера - 500 г; яблука кисло - солодкі - 250 г; томатний сік - 100 мл; сіль, цукор - за смаком. Приготування Очищаємо корінь селери , нарізаємо скибочками і віджимаємо сік. Яблука розрізаємо на четвертинки, вирізаємо насіння, віджимаємо сік. З'єднуємо томатний і яблучний сік , перемішуємо, додаємо сік селери, додаємо сіль і цукор за смаком. Ставимо в холодильник охолодити.
Річний апельсиновий напій
Інгредієнти: апельсин - 1 шт.; цукор - 1 склянка; лимон - 05 шт.; вода - 2 л. Приготування Першим ділом заливаємо апельсини окропом десь на три хвилини, щоб з шкірки пішла гіркота. Потім ріжемо фрукти невеликими шматочками і подрібнюємо, можна це зробити за допомогою блендера або м'ясорубки. Отриману кашку заливаємо літром негарячій води і даємо настоятися 15 хвилин. Після цього склянка цукру висипаємо в каструльку і видавлюємо в неї сік лимона і перемішуємо. Проціджуємо наш напій двічі через марлю і додаємо ще літр негарячій, але кип'яченої води. Подаємо охолодженим.
Річний прохолодний напій
Інгредієнти: чорний хліб - 1/2 буханки; сухі дріжджі - 25-30 г; цукор - 1/2 склянки; родзинки. Приготування Нарізаємо хліб скибочками і ставимо його сушитися в слабо нагріту духовку. Готові сухарики викладаємо в трилітрову банку і заливаємо гарячою водою. Додаємо три столові ложки цукру і охолоджуємо до температури 36-38 градусів. У склянці води розводимо дріжджі і додаємо в банку з остиглої водою. Перемішуємо і накриваємо кришкою. Залишаємо в теплому місці на два дні. Після цього поцеживаем і додаємо цукор, що залишився і родзинки. Знову закриваємо кришкою і ставимо вже в холодильник на добу. Квас готовий. Гущу залишаємо для наступної порції квасу.
Літній напій з м'ятою
Інгредієнти: вода газована (спрайт) - 200 мл; цукор - 3 ст. ложки; лайм - 05 шт.; м'ята - кілька гілочок; лід. Приготування Знімаємо цедру лайма. Нарізаємо лайм на чотири частини і вичавлюємо в келих. Додаємо цукор і цедру. М'ятні листочки розминаємо, а лід розкладаємо на дрібні шматочки і додаємо в келих. Заливаємо газованою водою або «Спрайтом». Наш напій готовий.