Чорниця - одна з найулюбленіших лісових ягід. В кулінарії вона знайшла дуже широке застосування - варення, джеми, кекси та інші солодощі користуються величезною популярністю. Через корисних властивостей чорниці називають не простий ягодою, а природними ліками. Вона застосовується і в народній, і в традиційній медицині. Ну а ми сьогодні розповімо вам декілька рецептів приготування компотів з чорниці.
Рецепт компоту з чорниці
Інгредієнти: чорниця - 700 г; цукор - 400 г; вода - 1 л. Приготування Ягоди очищають від домішок, видаляємо м'яті та пошкоджені. Ретельно промиваємо кілька разів і висипаємо на друшляк, даємо воді стекти. Ягоди висипаємо в киплячу воду, доводимо до кипіння, робимо менше вогонь, додаємо цукор. Варимо ще 25 хвилин, знімаємо з вогню, охолоджуємо, додаємо за смаком лимонну кислоту. Якщо плануємо такий компот залишити на зиму, то вимиті ягоди кладемо в чисті банки, заливаємо злегка охолодженим сиропом, готуємо який виходячи з пропорції на 1 л води 05 кг цукру, стерилізуємо банки з компотом в киплячій воді 5 хвилин.
Компот з чорниць і яблук
Інгредієнти: яблука - 200 г; чорниця - 200 г; цукровий пісок - 220 г; кислота лимонна - 1 г; вода 1 л. Приготування Чорницю перебираємо, яблука очищаємо від шкірки, видаляємо насінну коробку, нарізаємо часточками. Інгредієнти складаємо в емальовану каструлю, заливаємо гарячою водою, доводимо до кипіння, охолоджуємо і компот з яблук і чорниці готовий.
Компот з чорниць і смородини
Інгредієнти для приготування 3-х літрової банки компоту.
Інгредієнти: смородина червона і біла; чорниця; агрус; цукор 15 склянки. Приготування У простерилизованную банку накладаємо ягоди смородини, чорниці та агрусу. Всі ягоди повинні займати приблизно 1/6 банки. Тепер робимо сироп, на одну банку приблизно 25 літра води. Доводимо воду до кипіння, засипаємо в неї цукор, і чекаємо, поки сироп закипить. Потім заливаємо їм ягоди в банках до самого горлечка, нехай навіть трохи виллється (краще заливати черпаком, щоб банка не лопнула від гарячого). Закочує банки і поставити догори дном, перевіряємо, щоб вони не протекли і залишаємо на ніч, поки не розчиниться цукор. Компот готовий.
Компот з чорниці та ожини
Інгредієнти: чорниця - 300 г; ожина - 200 г; цукор - 150 г; вода - 1 л. Приготування Висипаємо В каструлю цукор, виливаємо воду, доводимо до кипіння. Ягоди викладаємо в каструлю з киплячим сиропом. Варимо на слабкому вогні три хвилини.
Приготуємо компот з чорниць для дитини. Для цього на дволітрову ємність беремо 300 г ягід, ретельно їх промиваємо проточною водою і закладаємо в киплячу воду. Варимо близько 20 хвилин, додаємо цукор можна замінити медом. Готовий компот підтримуємо в теплі протягом години, щоб він настоявся.
Компот з чорниць в мультиварці
Інгредієнти: вода - 25 літра; чорниця - 2 склянки; цукор - 4 склянки. Приготування Складаємо промиті ягоди в чашу мультиварки, додаємо воду до максимальної позначки, кладемо цукор і розмішуємо. Готуємо в режимі «Гасіння» або «Варка на пару» двадцять п'ять хвилин. Додаємо трохи кип'яченої води і залишаємо в режимі «Підігрів» на десять хвилин, даємо настоятися протягом години. Смачний вітамінний компот готовий.
Компот з чорниці та брусниці
Інгредієнти: брусниця - 350 г; чорниця - 350 г; цедра лимона терта - 1 ч. ложка; цукор - 4 ст. ложки; лимонний сік - 1 ст. ложка; вода - 6 склянок. Приготування Воду доводимо до кипіння, додаємо цедру лимона, цукор, лимонний сік, ставимо на слабкий вогонь і кип'ятимо 5 хвилин. У киплячий сироп додаємо брусницю і чорницю, проварюємо 7 хвилин, потім охолоджуємо. При подачі компот розливаємо в склянки і оформляємо невеликими шматочками лимона.