Узвар - це, зазвичай, прохолодний напій, однак, не слід недооцінювати його користь в холодну пору року. В холоду, такий напій, у гарячому вигляді, способі не тільки зігріти, але й уберегти від всюдисущих простудних захворювань. Тим більше, узвар куди корисніше компоту, адже його відмінність від останнього полягає у відсутності тривалої термічної обробки, яка руйнує більшість корисних речовин - напій наполягають, а не виварюють.
Рецепт узвару з шипшини
Інгредієнти: сушені ягоди шипшини - 10-15 шт.; вода - 500 мл; підсолоджувач (цукор, мед) - за смаком. Приготування Перед тим, як готувати узвар з шипшини, ретельно промиваємо плоди і заливаємо їх холодною водою на годину. Після закінчення часу, кладемо набряклий шипшина в каструлю і заливаємо половиною літри свіжої води. Ставимо все на вогонь і доводимо напій до кипіння. Варити шипшина слід не довше 2-3 хвилин, після чого узвар накриваємо кришкою і залишаємо настоюватися протягом доби. Далі, проціджуємо узвар і злегка підігріваємо його, щоб розчинити в ньому вибраний підсолоджувач - цукор або мед.
Узвар з шипшини і лимона
Інгредієнти: вода - 15 л; сушені ягоди шипшини - 25-30 шт.; лимон - 1/2 шт.; мед або цукор - за смаком. Приготування Як і в попередньому рецепті, плоди спершу необхідно гарненько промити, а потім залити холодною водою. Після того, як шипшина настоїться протягом пари годин, його можна буде залити свіжою водою і поставити на вогонь. Після закипання, варити узвар слід 3-5 хвилин, потім напій забирається з плити і до нього додаються часточки лимона. Даємо узвару настоятися добу, але можна і пару годин. В теплому напої розводимо мед або цукор.
Узвар з шипшини і яблук
Інгредієнти: вода - 1 л; сушену шипшину - 15-20 шт.; мед - за смаком; кориця - 1 паличка; яблука - 2 шт. Приготування Попередньо вимочені в холодній воді плоди шипшини, перешкодимо в каструлю і заливаємо свіжою водою. Туди ж відправляємо і нарізані на часточки яблука. Ставимо каструльку з інгредієнтами на вогонь і варимо протягом 3-5 хвилин, не забувши покласти паличку кориці.
Готовий узвар залишаємо настоюватися: мінімум пару годин, максимум - добу. Теплий напій залишається лише підсолодити. З цією метою можна використовувати цукор, але краще, і куди корисніше, замінити його натуральним і ароматним медом . Подавати узвар можна як в гарячому, так і в холодному вигляді.