Якщо креативно підходити до використання самих звичних харчових продуктів, можна готувати дуже незвичайні і цікаві страви, наприклад, компоти з кабачків. Напевно, ви, деяким чином, здивовані, чи не так?
Кабачок - дуже корисний плід, він легко засвоюється організмом людини. Регулярне включення в їжу кабачків дуже благотворно впливає на роботу травної та імунної систем, а також на стан шкіри і суглобів. До складу кабачків входять каротин, вітаміни групи В, пектини, сполуки магнію, калію, кальцію і заліза, рослинна клітковина.
Розповімо, як варити смачні компоти з кабачків. Загальна ідея і принцип приготування будь-якого компоту зрозумілі: треба проварити (а краще - запарити) основні інгредієнти в потрібній кількості води або слабко-концентрованого цукрового сиропу . Оскільки кабачки не володіють яскраво вираженими смаковими особливостями, в компотах їх краще поєднувати з кисло-солодкими фруктами. Таке поєднання створить особливу смакову гармонію. Компоти з кабачків можна консервувати на зиму, або варити для безпосереднього вживання.
Компот з кабачків і апельсина з лимоном
Інгредієнти: кабачок недоспілий; апельсини; лимони; цукор вітчизняного виробництва; вода. Приготування Кабачки ретельно миємо в холодній воді. Лимони і апельсини перед миттям у холодній воді треба обдати окропом. У всіх плодів зрізаємо кінчики з обох сторін. Кабачок ріжемо навпіл вздовж і далі - тонкими часточками або кубиками-брусочками (шкірку не зрізаємо, в ній безліч корисних речовин). Також нарізаємо часточками апельсин і лимон, обов'язково видаляємо кісточки, а то компот буде неприємно гірчити. Закладаємо нарізаний кабачок і часточки цитрусових в чисті стерилізовані скляні банки (бажано використовувати банки не більше 2-х літрів).
З води і цукру варимо сироп бажаної концентрації (наприклад, на 3 літра води - 2-3 ст. ложки цукру).
Заливаємо кабачки і цитруси в банках киплячим сиропом, закриваємо кришкою і залишаємо на 15-20 хвилин, після чого зливаємо сироп в каструлю. Доводимо рідину до кипіння знову, проварюємо хвилини 3 знову заливаємо в банки. Закатуємо стерилізованими в окропі кришками, перевертаємо і накриваємо до повного охолодження.
Якщо не збираєтеся компот закочувати, то він буде готовий до вживання після того, як кабачок і часточки цитрусових в каструлі залили окропом до природного охолодження (хоча б протягом 40 хвилин нехай настоїться). Варити компот з цитрусовими не треба, весь вітамін С зруйнується. Взагалі, порцію компоту з кабачків для разового вживання (наприклад, на сім'ю) краще всього приготувати у великому термосі - збережеться максимум вітамінів.
Таким же чином, приблизно слідуючи цим же рецептом (див. вище), можна приготувати ананасовий компот з кабачків, для цього можна використовувати залишки свіжого ананаса, що залишилися після оброблення. Такий спосіб дозволяє максимально економно використовувати недешеві екзотичні фрукти.

Зрозуміло, ми можемо варити компоти, поєднуючи кабачки не тільки з екзотичними, але і з більш звичними фруктами, які ростуть в наших широтах. Наприклад, компот з кабачків з яблуками та/або аличею. Яблука краще вибирати кислі або кисло-солодкі. Якщо природної кислоти у фруктах недостатньо, можна додати в консервируемий компот лимонну кислоту в кількості 1-15 г на 1 літр води. Краще все ж використовувати натуральні кислі фрукти, до речі, цукор в компоті на зиму теж необов'язковим. Просто всі фрукти для компоту треба добре промити, з яблук видалити хвостики, насіння, насіннєві коробочки і нарізати скибочками. Заливати окропом потрібно обов'язково двічі. Такий корисний компот без цукру з природною солодкістю можуть спокійно вживати навіть ті, кому цукор протипоказаний.