Як відомо, весь світ ділиться на кавоманів та любителів чаю. Ось про чай-то і будемо говорити, бо різновидів цього напою маса, і кожен вимагає до себе особливого підходу.
Як правильно заварювати чорний чай?
Ви думаєте, що знаєте, як правильно заварювати чорний чай? І ви заварюєте чай у маленькому заварювальному чайнику, потім разливаете його по чашках, розбавляючи окропом? Якщо так, то вітаю, ви чините неправильно. Чай потрібно заварювати відразу у великому чайнику, і насолоджуватися ним не розведеним. Для заварювання краще використовувати м'яку воду, і не треба її кип'ятити «до упору», досить тільки закипілої води. Чай треба засипати в уже розігрітий (ополоснутий окропом) чайник, краще керамічний. Максимальна норма це 1 чайна ложка на чашку. Наполягати чай потрібно 5-7 хвилин, накривши чайник серветкою. Максимальне задоволення від чаю можна отримати, якщо пити його не пізніше 15 хвилин після заварювання.
Як правильно заварювати зелений чай?
Правильне заварювання зеленого чаю справа ще більш хитра, ніж ті ж маніпуляції з його чорним побратимом. Для зеленого чаю краще використовувати джерельну воду. Чайні листя, взяті з розрахунку 1 ч. ложка на 200 мл води, заливають водою, яка охолола до 80-85°С. Перший раз чай потрібно наполягати близько 2 хвилин, далі його розливають по чашках. При повторній заварці, час настоювання збільшують на 15-20 секунд. Зелений чай, в залежності від сорту, можна заварювати 3-5 разів поспіль.
Як правильно заварювати китайська (жовтий) чай?
На чашку потрібно взяти 3 грама, додаючи по 1 граму на кожну наступну. Тобто якщо ви зібралися пити чай втрьох, то вам потрібно заварити 5 грам чаю. Жовтий чай заливають гарячою (50-70°С) водою і настоюють 10 хвилин. Потім в заварку доливаємо окропу і насолоджуємося прекрасним смаком і ароматом.
Як правильно заварювати білий чай?
Білий чай, так само як і жовтий, не терпить високих температур, а тому заливають його водою не гаряче 70°С. Наполягати білий чай потрібно 3-4 хвилини. Якщо він правильно заварений, то колір буде блідо-жовтим або зелено-жовтим, аромат тонкий, квітковий. Білий чай, так само як і зелений, можна заварювати кілька разів, зазвичай 3-4.
Як правильно заварювати червоний чай каркаде?
Беремо 8-10 чайних ложок пелюсток гібіскуса, заливаємо літром води і кип'ятимо від 3 до 5 хвилин. Чай каркаде рекомендують пити з цукром, а пелюстки можна вживати в їжу, як вітамінну добавку для захисту від вірусних інфекцій - вітаміну С в размякших пелюстках багато. До речі, каркаде можна пити холодним, багато хто навіть лід у нього додають.
Як правильно заварювати турецький чай?
Турецький чай заварюється дуже цікавим способом, з використанням 2 чайників. В один наливають воду і ставимо на вогонь. У другій насипаємо 5-6 столових ложок (не шкодуємо, з гіркою) чаю і ставимо його зверху чайника з водою. Коли вода у великому чайнику закипить, наливаємо її у верхній чайник і залишаємо на малому вогні 5-10 хвилин. Після чай розливають по чашках і розводять рештою окропом за смаком.
Як правильно заварювати імбирний чай?
Зараз все більше людей відкривають для себе корисні властивості імбирного чаю, а тому дуже важливо знати, як його правильно заварювати. Нарізаємо корінь
імбиру тонкими скибочками, кладемо в металевий посуд і заливаємо водою. Доводимо до кипіння і тримати на малому вогні приблизно чверть години. Далі остуджуємо чай, додаємо лимон, мед, м'яту - що подобається.
Як правильно заварювати чай мате?
За великим рахунком мате чаєм не є, так як для заварювання використовуються не чайного куща, а стебла і листя парагвайського падуба, подрібнені в порошок. Класичний мате п'ють з калебасу через металеву трубочку. В очищену калебасу (засипаємо в ємність на 2/3 мате, заливаємо гарячою водою, залишаємо на день, зливаємо і протираємо м'якою ганчірочкою) на 2/3 насипаємо мате, закриваємо долонею і струшуємо. Акуратно вставляємо бомбілью (залізну трубочку), повертаємо у вертикальне положення ємність і заливаємо гарячою (близько 70°С) водою. Спочатку до перетину бомбильи з порошком, а через пару хвилин доливаємо майже до верху калебасу. Заварювати одну і ту ж порцію порошку можна багато разів, майже до втрати смаку.