Сорти кави являють собою величезну різноманітність, їх тисячі і тисячі. Тому найчастіше розібратися у всіх тонкощах можуть тільки фахівці.
Які сорти кави бувають?
Сорти поділяють на змішані і незмішані. Змішані сорти складаються із суміші різних мелених кавових зерен. Вони можуть бути зібрані в різний час року і на різних плантаціях, потім їх змішують і дроблять. Самий складний і кропіткий момент - це змішування, адже треба підкреслити достоїнства і приховати недоліки різних зерен. Саме від цього залежить аромат і смак кави.
Незмішані сорту - це кавові зерна, отримані з одного виду кавових дерев. У такому разі сорт кави носить назву тієї країни, де зерна були зібрані, наприклад, Колумбійський кава.
Розпізнавати сорти кави можуть тільки справжні професіонали. Адже не кожен відрізнить кавові зерна, вирощені на колумбійській, бразильської або пуерторіканської плантації. Такі фахівці називаються кап-тестерами.
Сорти кави арабіка
Найпопулярнішим видом кавового дерева є арабіка. Плоди арабіки використовуються для приготування різних сортів кави і безпосередньо кавового напою. Сорти кави арабіка мають свої особливості, наприклад, їх більш м'який смак, вміст кофеїну змінюється в залежності від місця розташування плантації. Зерна арабіки збираються вручну, так як плоди зав'язуються на протязі всього року і на одному дереві одночасно спостерігаються квіти, зелені і дозрілі плоди. Після збору вони відразу піддаються процесу обробки - сухою або вологою, залежно від місцевості. Сучасні виробники на базі класичного смаку сорти кави арабіка шляхом додавання різних добавок (ванілі, кориці, пудри і т. д.) створюють неповторні відтінки і пахощі кави.
Сорт кави робуста
Робуста трохи поступається арабіці по своїм смаковим якостям і займає друге місце по вживанню в світі. Сорт кави робуста має занадто специфічний гіркуватий смак, який можна пом'якшити лише завдяки змішуванню її з іншими видами кави або при приготуванні розчинних напоїв. Робуста дуже багата кофеїном і цю особливість використовують для додання особливої міцності кави.
Сорт кави мокко
Найдавнішим сортом кави, який вперше спробували люди, є сорт кави мокко. За смаковими якостями кавові знавці відносять його до кращих у світі сортів кави. Він проводиться в Ємені і свою назву взяв від єменського порту Моху, куди привозили кави з Ефіопії. Кава сорту мокко проводиться в малій кількості, він відноситься до найбільш дорогим сортам.
Елітна кава
Елітні сорти кави привертають до себе увагу тих, хто особливо тонко відчуває аромат і смак справжньої кави. Адже з них виходить особливий напій, який не схожий ні на який інший, його хочеться пробувати знову і знову.
Таких сортів кави дуже мало, тому вони і називаються «елітними». Їх особливими відмінними рисами є стабільний смак і аромат, обмежена кількість і висока вартість. До того як ви насолодитеся елітним кави, він проходить тривалий шлях під пильним наглядом фахівців: від вирощування до обсмажування. Однією з важливих задач при виробництві даних
сортів кави є збереження смаку та аромату без втрати якості при доставці до цінителям елітного напою. Тому постачальники приділяють багато часу навчанню свого персоналу та на всіх етапах підготовки зерен кави використовують тільки спеціальне обладнання.
Кава - один з найпопулярніших напоїв у світі, тому вміння розбиратися в марках кави вважається ознакою хорошого тону і високого становища в суспільстві. Забезпечені люди повинні мати у себе дорогі сорти кави. Так, найдорожчими у світі були названі такі сорти кави: Kopi Luwak, Hacienda La Esmeralda, Island of St.Helena Coffee Company, Blue Mountain.