З приходом спекотного, спекотного літа, навряд чи комусь заманеться випити гарячої кави або чаю. Швидше всього, в таку погоду більше всього на світі хочеться побалувати себе чимось холодненьким, тонізує і бадьорить. Для всіх любителів кави існує відмінний вихід з даної ситуації - чудовий варіант чудового напою - гляссе (або глясе). Вперше його придумали у Франції, і з тих пір цей напій дуже полюбився гурманам всього світу. Свою назву гляссе отримав від латинського слова «лід». Сам кава являє собою напій з морозивом, який дуже популярний, особливо влітку. Для приготування кава гляссе використовуються різні сорти морозива: пломбір, ескімо, крем-брюле. Стакан для гляссе краще всього вибрати конусоподібної форми об'ємом приблизно 300 мл
Зазвичай цей напій п'ють в кафе, ресторанах, але його легко можна приготувати вдома! Існує безліч рецептів гляссе: з додаванням шоколаду і вершків, кавового лікеру, карамельної крихти, цукрової пудри і т. д. В будь-якому випадку, в результаті у вас повинен вийти освіжаючий, солодкий, ароматний напій, що володіє ванільним або вершковим присмаком.
Давайте розглянемо кілька рецептів того, як приготувати кави глясе в домашніх умовах і здивувати домочадців своїми незвичайними здібностями приготування оригінальних напоїв.
Рецепт кави глясе
Інгредієнти: цукровий пісок - 1 ч. ложка; морозиво пломбір або ванільне - 100 г; кава еспресо - 100 мл; твердий гіркий шоколад - 30 р. Приготування Як зробити кава глясе? Отже, першим ділом нам потрібно зварити каву. Якщо у вас немає кавоварки, то можете використовувати швидкорозчинний кави. Готуємо каву звичним для вас методом, додаємо за смаком цукор і охолоджуємо. Далі, беремо високі скляні фужери, кладемо на дно кожного трохи морозива і акуратно заливаємо охолодженою кавою. Вставляємо в келихи соломинки, зверху прикрашаємо тертим на дрібній тертці шоколадом і подаємо до столу. Ось і все, дивовижний напій готовий. Його можна подавати з вишенькою або полуничкою.
Рецепт гляссе є і з гарячим, а не охолодженим, кава. Крім того, можна брати кавове або шоколадне морозиво за смаком. Іноді при приготуванні гляссе в нього додають кавовий лікер або коньяк. Загалом, не бійтеся фантазувати, імпровізувати і у вас обов'язково все вийде!
Рецепт гляссе з вершками
Інгредієнти: зварений кави - 200 мл; ванільне морозиво - 200 г; шоколадний сироп - 2 ст. ложки; вершки 33 % - 2 ст. ложки; цукрова пудра - 1 ч. ложка. Приготування Заварюємо спочатку каву, або варимо його в кавомашині. Потім даємо йому як слід охолонути, щоб він не був гарячим. У високий прозорий стакан кладемо кілька кульок ванільного морозива і поливаємо зверху, за бажанням, шоколадним сиропом. Тепер заливаємо все це охолодженою кавою і акуратно викладаємо заздалегідь збиті вершки. Посипаємо напій цукровою пудрою або колотими льодяниками.
Можна, звичайно, приготувати глясе трохи іншим способом: спочатку налити кави у фужер і тільки потім покласти кульку морозива. Але це ніяк не погіршить смак цього чудового напою.
Тепер ви знаєте, як готувати кава гляссе, і він обов'язково прикрасить будь-який святковий стіл або просто сімейний вечерю! Склянки з цим чудовим напоєм зазвичай ставлять на тарілочку, оздоблений різьбленою паперовою серветкою, а поруч кладуть десертну ложечку для морозива і 2 соломинки для кави. Пам'ятайте, що цей напій потрібно подавати відразу ж після приготування, щоб морозиво не встиг розтанути.