Деяким людям все одно, яку каву пити, лише б якось бадьорив, був звичним на смак. А тому вони часто п'ють каву рідкий, дешевий погано купажований, несвіжий, погано зварену, а то і зовсім розчинний (призначений для похідних умов). Органолептична індивідуальна сприйнятливість.
Є, однак, й інші люди - вони люблять справжній смачний міцний мелену каву, взагалі, для багатьох країн і людей приготування і пиття кави - це традиційний культурний ритуал.
В даний час навіть шанувальники та знавці кави можуть пити цілком пристойний і смачний напій, що бадьорить, приготований в сучасних кави-машини, просунутих домашніх электрокофеварках, гейзерних кавоварках та кавниках.
Ми розповімо про те, як можна смачно зварити каву в турці - цей спосіб один з найстаріших і традиційних для багатьох країн, мабуть, кращий. Турка (інші назви - джезва або ібрик) - спеціальна ємність з ручкою для приготування кави (бажано мати в господарстві кілька турків різного обсягу - на 1-2-3-4 чашки).
Кава для приготування в турці
Бажано, щоб кава для варіння в турці був досить тонкого помелу, хоча це не правило. Головне - кава має бути свіжозмелену. Для цього чудово підходять ручні млинки (в тому числі, і не заводського виробництва) з можливістю налаштування тонкощі помолу: у подібних девайсів робочу частину становить фреза. Поки ви мелете кави вручну, ви медитуєте в передчутті - гарний початок дня, ця процедура створює робочий діловий настрій.
Втім, в даний час можна просто купувати добре змелена кава в невеликих упаковках. У продажу є навіть розфасовки, на яких зазначено, що це кави тонкого помелу для приготування в турці. Краще всього готувати каву повільно, на металевому піддоні з піском, що підігрівається знизу. Проте в домашніх умовах такий спосіб не дуже зручний. Тому просто готуємо каву на мінімальному вогні.
Як зварити каву в турці?
Приготування Заливаємо в турку воду - близько 3/4 об'єму. Доводимо до кипіння. Зрушуємо турку і закладаємо каву ложечкою. Приблизний розрахунок: 1 маленька ложечка «з гіркою» на стандартну маленьку кавову чашку + ще 1 ложку на загальний обсяг. Якщо хочете, можна додати цукор. Зрушуємо турку на вогонь і чекаємо, поки підніметься піна. Тоді прибираємо турку з вогню і збиваємо піну помішуванням, після чого поміщаємо турку дном у посудину з холодною водою - важливо, щоб дно було в холоді - різниця температур забезпечить швидке і правильне випадання осаду. Вносимо кілька крапель холодної води з ложечки в турку. Через 2-3 хвилини розливаємо каву в чашки і подаємо.
Як зварити смачну каву в турці?
Приготування Закладаємо потрібну кількість кави в турку. Заливаємо потрібну кількість води (якщо треба, додаємо цукор). Перемішуємо і доводимо до кипіння, після чого зрушуємо турку з вогню і збиваємо піну перемішуванням ложечкою. Якщо хочете, щоб кава була міцнішою, після першого збивання піни повторіть нагрівання (не слід робити це більш 2-х разів, це погіршить смак кави).
Далі діємо так само, як описано в попередньому рецепті (див. вище). Втім, це не обов'язково, можна відразу розлити каву у філіжанки.
Останнім часом все більш популярний рецепт, коли кава, зварена з першого чи другого варіанту, додають трохи кориці (іноді ванілі або червоного перцю). Таким чином, напій набуває нові смакові відтінки, крім того, кориця сприяє концентрації уваги і спалюванню жиру. Також в каві іноді додають і деякі інші спеції , а саме: шафран, ваніль, кардамон, імбир - краще,
не змішуючи, хоча це справа індивідуальних смакових уподобань і фантазій.
У деяких країнах до чашечки міцної кави подають склянку холодної води (можна вичавити в склянку з водою кілька крапель лимонного соку). Запивати каву холодною водою - цілком правильне дію, особливо в спекотні сухі дні, оскільки кава сприяє виділенню рідини з організму.
Варити каву з молоком у турці не слід, якщо хочете додати кава молока або вершків - додайте в чашку.