Вернуться назад Распечатать

Настоянка з терну

Настоянка з терну
Настоянки з терну, які в народі прозвали «Терновками», - простий та доступний в приготуванні напій, що славиться не тільки своїми смаковими, але і цілющими якостями. В якості основи можна використовувати як заморожені, так і висушені плоди, що дозволяє заготовляти «Тернівки» круглий рік.

Настоянка з терну на горілці


Наполягати ягоди терну можна на різних видах міцного алкоголю: згодиться, самогон , коньяк , розбавлений спирт або горілка. Остання користується найбільшою популярністю за рахунок своєї доступності, бо з цього рецепту і рекомендуємо почати.
Інгредієнти:

  • терен – 14 кг;

  • горілка – 980 мл;

  • цукор – 230 р.


  • Приготування
    Врахуйте, що під час перебування в спирті кісточки терну починають виділяти шкідливі речовини, тому перед тим, як зробити настоянку з терну, самі плоди слід очистити. М'якоть терну кладуть в бутель і заливають горілку. Тару з настойкою закупорюють і лишають у прохолоді на два тижні. Перший тиждень настоянку періодично струшують. Далі напій проціджують, змішують з цукром. Останній слід додавати за смаком. Підсолоджену настоянку залишають ще на пару днів.
    За аналогією готується і настоянка з терну на самогоні, при цьому рекомендується використовувати напій подвійної перегонки.

    Настоянка з терну на спирту


    В якості основи наливки слід використовувати розведений до 40 градусів спирт. Ягоди і алкоголь беруть у рівних пропорціях 1:1 (на літр горілки кіло терену), цукор додають за смаком.
    Інгредієнти:

  • терен – 1 кг;

  • спирт 40 градусів – 1 л;

  • цукор – 100-300 р.


  • Приготування
    Очищений від кісточок терен пересипають в чисту тару і засипають цукром. Останній, залежно від смакових уподобань, беруть в кількості від 100 до 300 грамів. Горлечко тари перев'язують марлею і залишають все на сонце на 3 дні. Після, ягоди заливають спиртом, залишають в прохолоді на 2 тижні, періодично струшуючи всю перший тиждень. Готову наливку проціджують через ватно-марлевий фільтр.

    Настоянка з терну без горілки в домашніх умовах


    Інгредієнти:

  • терен – 38 кг;

  • вода – 170 мл;

  • цукор – 13 кг.


  • Приготування
    Очищену м'якоть терну пересипають цукром і заливають водою. Суміш ставлять до початку бродіння у теплі, потім надягають на шийку тари рукавичку і залишають до закінчення бродіння. Перебродившую настойку проціджують, розливають по пляшках і витримують в прохолоді ще місяць перед вживанням. Останній крок допомагає зміцнити смак настойки.