Настоянки з терну, які в народі прозвали «Терновками», - простий та доступний в приготуванні напій, що славиться не тільки своїми смаковими, але і цілющими якостями. В якості основи можна використовувати як заморожені, так і висушені плоди, що дозволяє заготовляти «Тернівки» круглий рік.
Настоянка з терну на горілці
Наполягати ягоди терну можна на різних видах міцного алкоголю: згодиться, самогон , коньяк , розбавлений спирт або горілка. Остання користується найбільшою популярністю за рахунок своєї доступності, бо з цього рецепту і рекомендуємо почати.
Інгредієнти: терен – 14 кг; горілка – 980 мл; цукор – 230 р. Приготування Врахуйте, що під час перебування в спирті кісточки терну починають виділяти шкідливі речовини, тому перед тим, як зробити настоянку з терну, самі плоди слід очистити. М'якоть терну кладуть в бутель і заливають горілку. Тару з настойкою закупорюють і лишають у прохолоді на два тижні. Перший тиждень настоянку періодично струшують. Далі напій проціджують, змішують з цукром. Останній слід додавати за смаком. Підсолоджену настоянку залишають ще на пару днів.
За аналогією готується і настоянка з терну на самогоні, при цьому рекомендується використовувати напій подвійної перегонки.
Настоянка з терну на спирту
В якості основи наливки слід використовувати розведений до 40 градусів спирт. Ягоди і алкоголь беруть у рівних пропорціях 1:1 (на літр горілки кіло терену), цукор додають за смаком.
Інгредієнти: терен – 1 кг; спирт 40 градусів – 1 л; цукор – 100-300 р. Приготування Очищений від кісточок терен пересипають в чисту тару і засипають цукром. Останній, залежно від смакових уподобань, беруть в кількості від 100 до 300 грамів. Горлечко тари перев'язують марлею і залишають все на сонце на 3 дні. Після, ягоди заливають спиртом, залишають в прохолоді на 2 тижні, періодично струшуючи всю перший тиждень. Готову наливку проціджують через ватно-марлевий фільтр.
Настоянка з терну без горілки в домашніх умовах
Інгредієнти: терен – 38 кг; вода – 170 мл; цукор – 13 кг. Приготування Очищену м'якоть терну пересипають цукром і заливають водою. Суміш ставлять до початку бродіння у теплі, потім надягають на шийку тари рукавичку і залишають до закінчення бродіння. Перебродившую настойку проціджують, розливають по пляшках і витримують в прохолоді ще місяць перед вживанням. Останній крок допомагає зміцнити смак настойки.