Чудовий винахід людства – вино. Проте людям з підвищеною кислотністю шлунка його не можна. Щоб не позбавляти себе радощів життя, є відмінний варіант – наливка з винограду, в домашніх умовах вона готується швидко і зберігає всю користь ягід.
Наливка на спирті Найпростіше готується наливка з винограду з використанням спирту. Головне – підібрати правильний сорт ягід. Краще всього для цих цілей підходять ароматні столові сорти : Перли, Лідія, Мускат.
Інгредієнти: ягоди, зняті з кистей – 1 кг; пісок цукровий виробництва країн СНД – 05 кг; спирт зерновий очищений 96% (краще дистилят) – 07 л; гвоздика – 3-4 суцвіття. Приготування Для початку беремо бутель ємністю 3 літри, добре вимиваємо і просушуємо. Виноград теж потрібно промити. Коли ягоди стечуть, засипаємо їх у бутель, пересипаючи цукровим піском. Вливаємо спирт. Можна використовувати виноградний – буде дуже смачно, але і пшеничний підійде непогано. Доливаємо дистильовану воду доверху, закатуємо або щільно закрити капроновою кришкою. Наливка повинна вистояти в не дуже теплому затемненому місці трохи довше місяця. Звичайно, іноді треба її перемішувати – просто перевертаємо бутель для цього.
Через приблизно 35-40 днів відкриваємо бутель, проціджуємо наливку і зберігаємо її в пляшках в погребі чи коморі. Як бачите, зробити наливку з винограду простіше простого.
Наливка з білого винограду вийде світлою, янтарної, а червоного – за кольором нагадує вино.
Трохи дорожче Схожим чином готується наливка з винограду з горілкою. Горілка, звичайно, обійдеться дорожче спирту, але якщо хочете отримати якісний напій, не економте.
Особливо смачною виходить наливка з винограду Ізабелла з горілкою.
Інгредієнти: горілка якісна (перевірена) – 2 л; ванілін – 1 пакетик; лимон – 1 шт.; ягоди ізабелли без гілочок – 1 кг; цукор очищений білий (не польський) – 300 р. Приготування Моєму ягоди і злегка їх приминаем. Можна зробити це руками, можна використовувати толкушку або маточка. Засипаємо цукор і ванілін, віджимаємо сік з лимона, перемішуємо. Даємо постояти близько години, вливаємо горілку. Краще всього купувати той напій, якість якого вже перевірено. Закриваємо щільно і настоюють 10 днів. Можна проціджувати через марлю, переливати в зручні для зберігання пляшечки і забирати в комору.
Деколи можна знайти рецепт приготування напою, який називається чомусь наливка з винограду, але готується без горілки. Однак якщо ви хочете обійтися без міцного алкоголю, просто зробіть вино.