Шанувальників черноплодки можна, ймовірно, перерахувати на пальцях, оскільки мало хто звертає увагу на цю непоказну ягоду і бажає боротися з її терпким і кислуватим смаком в заготовках. Про тонкощі приготування вина з чорноплідної горобини в домашніх умовах, ми детально розповімо в наступних рецептах.
Домашнє вино з чорноплідної горобини – рецепт
Інгредієнти: чорноплідна горобина – 1 частина; цукор – 025 частини; вода. Приготування Базове домашнє вино готується без конкретного рецепту. В середньому, на кілограм плодів горобини беруть близько половини склянки цукру або більше, залежно від того, яке вино ви маєте намір отримати в результаті. Врахуйте, що черноплодка не годиться для приготування сухого вина з-за своєї низької цукристості і терпкості.
Перед тим, як приготувати вино з чорноплідної горобини, переберіть ягоди, щоб не допустити потрапляння підгнилого сировини в основу напою. Виберіть підходящу посуд в якій буде проходити бродіння. Такий посуд повинна бути виготовлена з нержавіючої сталі, харчового пластику або скла, також підійде будь-яка ємність емальована без подряпин і відколів.
Перебрані ягоди не моє, щоб не змити всі необхідні для бродіння напою мікроорганізми. Не хвилюйтеся, всі можливі забруднення підуть під час фільтрації вина. Пересипте черноплодку в підготовлену ємність і добре розімніть ягоди, можна прямо руками або товкачем, а можна скористатися блендером. Подслащиваем готове ягідне пюре, перемішуємо, щоб розчинити всі кристали і відправляємо мезгу в тепло на тиждень, при цьому не забуваючи про щоденному перемішуванні щоб уникнути формування плісняви на поверхні.
На наступному етапі приготування вина з чорноплідної горобини, мезгу необхідно відфільтрувати, переклавши ягідну кашку на сито і добре віджавши її з допомогою маточки. Перелийте сік в банку і відправте для бродіння в тепло під затвором, а залишки мезги залийте приблизно літром води і всипте склянка цукру (пропорції на мезгу з 10 кг ягід). Через тиждень вторинного бродіння мезги знову віджимають, з поверхні соку під гідрозатворів знімають пінку і з'єднують обидва розчину разом. Отриману суміш знову залишаємо під гідрозатворів до закінчення бродіння. По завершенні бродіння вино обережно зливають з осаду. Молоде вино можна пробувати, але краще розлити його по бутлях і попередньо настояти хоча б місяць – його смак помітно покращиться.
Рецепт приготування домашнього вина з чорноплідної горобини
На перших порах домашні винороби бажають перестрахуватися і переконатися в тому, що вино буде активно бродити. Забезпечити бродіння можуть спеціальні винні дріжджі, але якщо їх немає під рукою, то згодиться і звичайний немитий родзинки.
Інгредієнти: чорноплідна горобина – 47 кг; цукор – 19 кг; вода – 980 мл; родзинки – 48 кг Приготування Перед тим, як робити вино з чорноплідної горобини, викладіть ягоди в тепло (можна на сонці), щоб підсушити, приблизно на половину доби. Підсушені ягоди пюрируйте в скляному або емальованому посуді будь-яким зручним способом, змішайте з половиною цукру і родзинками, а потім залиште пюре бродити в теплі на тиждень, щоденно перемішуючи.
По закінченні відведеного часу відфільтруйте сік, мезгу відіжміть, а потім залийте теплою водою і змішайте з цукром. Сік і мезгу залиште дображивать ще тиждень. З мезги відіжміть рідину і з'єднайте її з соком. Встановивши гідрозатвор, залиште вино з чорноплідної горобини без дріжджів для бродіння в теплі. Під час бродіння слід кожні кілька днів знімати пінку з поверхні напою.
Готове вино фільтрують і розливають по пляшках, після закупорюють і витримують 1-3 місяці перед зняттям проби.