Причиною перетворення ягідного або фруктового соку у вино є спиртове бродіння, для виникнення якого необхідно присутність певних дріжджових мікроорганізмів (грибів). В ідеалі на поверхні ягід і фруктів перебувають дикі дріжджі, які сприяють бродінню при приготуванні вина. Але часто цих дріжджів буває недостатньо або й зовсім немає. Так трапляється після тривалих проливних дощів, які їх просто змивають з поверхні плодів. В такому випадку процесу бродіння необхідно допомогти, подкормив сусло винними дріжджами або так званої закваскою.
Її можна приготувати на самому справі з будь-яких немитих ягід, частіше це малина і полуниця, і з свіжозірваних винограду. Ми ж сьогодні розглянемо варіант приготування закваски з родзинок. Перевага методу в можливості використання його у будь-яку пору року, не прив'язуючись до періоду дозрівання різних ягід.
Закваска з родзинок може використовуватися для приготування вина з яблук, винограду, вишні або з будь-яких інших ягід і фруктів. Особливо доцільно її застосування, якщо сировина має певні забруднення і його необхідно попередньо помити. Можна сміливо приступати до водних процедур, адже бродильної сили закваски буде достатньо для активного спиртового бродіння і без диких дріжджів.
Як зробити закваску з родзинок для вина – рецепт
Інгредієнти: темний родзинки – 200 г; очищена вода – 350 мл; цукровий пісок – 50 р. Приготування Приготувати дріжджову закваску для вина із родзинок надзвичайно просто. Головне взяти для цієї мети якісний продукт і ні в якому разі не мити. В ідеалі краще знайти родзинки домашній, нічим не оброблений, адже магазинні аналоги найчастіше насичені хімікатами і можуть просто не містити на поверхні потрібних дріжджових бактерій. Якщо сушені ягідки з хвостиками – чудово, це тільки посилить бродильні процеси. Родзинки повинен бути темним, щільним і матовим. Блиск на сушених ягодах – підтвердження того, що вони оброблені ненатуральними компонентами, що навряд чи піде на користь при приготуванні закваски.
Засипаємо необхідну кількість родзинок в попередньо простерилизованную пляшку, заливаємо його трохи тепленькою водичкою, додаємо цукровий пісок і збовтуємо, щоб кристали розчинилися. Можна спочатку підігріти воду з цукром, щоб кристали розтанули, після чого охолодити її і лише тоді додати до ізюму. Закриваємо пляшку нещільним ватним тампоном і розташовуємо в теплому місці на три-чотири дні. Готову закваску для вина можна зберігати не більше десяти днів на полиці холодильника. З плином часу вона просто скисає і стає абсолютно не придатною для використання у виноробстві.
Скільки ж закваски з родзинок необхідно додати в сусло для приготування яблучного або будь-якого іншого вина? Кількість закваски, яку слід додати у сусло, залежить від того, якій міцності вино ви бажаєте отримати. Для отримання сухого і напівсолодкого вина потрібно взяти від одного до двох відсотків закваски до загальної кількості сусла, а для десертного вина – 25-3 відсотка. Так, наприклад, якщо сусла у вас п'ять літрів, то для сухого або напівсолодкого вина потрібно взяти 50 або 100 грам відповідно. Для десертного напою закваски потрібно в цьому випадку 125-150 грам. При великих обсягах сусла пропорційно збільшуємо кількість закваски для вина.
Попереднє приготування закваски для вина із родзинок і її подальше використання у виноробстві зведе ризик невдач, пов'язаних з недостатнім або відсутнім бродінням до мінімуму і зробить готове вино більш якісним, адже сировину можна брати для напою ретельно вимиту.