Найчастіше, звичайно, вино готують з винограду. І лише небагато знають, що з такої корисної ягоди, як шипшина, теж може вийти смачний спиртний напій. Як зробити вино з шипшини, зараз дізнаєтесь.
Вино з шипшини в домашніх умовах – рецепт
Інгредієнти: плоди свіжого шипшина – 3 кг; родзинки немитий – 100 г; цукор – 3 кг; питна вода – 10 літрів. Приготування Плоди шипшини тиснемо за допомогою дерев'яної качалки. Якщо використовуємо сухі ягоди, то ділимо навпіл. Кісточки при цьому можна не витягувати. У каструлі змішуємо 2 літри води з 2 кг цукру, даємо закипіти і на малому вогні проварюємо близько 5 хвилин, помішуючи і прибираючи білу піну. Даємо сиропу охолонути до 30 градусів.
В відповідну ємність викладаємо ягоди шипшини, вливаємо цукровий сироп, воду, що залишилася і родзинки. Мити його не можна, адже на поверхні присутні дикі дріжджі, які потрібні нам для бродіння. Вміст ємності перемішуємо, зав'язуємо шийку марлею і дня на 3-4 поміщаємо в темне місце. Один раз на добу при цьому потрібно перемішувати. Коли перші ознаки бродіння з'являться, тут же переливаємо суміш в бродильну ємність. Ставимо гідрозатвор або гумову рукавичку з дірочкою на пальці. Поміщаємо бутель в тепле темне місце.
Через тиждень сусло через марлю фільтруємо, відокремлюючи мезгу. В заграв сік додаємо решту цукру і знову встановлюємо гідрозатвор. Приблизно через 4-6 тижнів здується рукавичка чи гідрозатвор не буде вирувати. На дні можна буде побачити осад, і вино посвітлішає. Це означає, що процес активного бродіння вже закінчився і потрібно переходити до подальших дій.
Отже, молоде вино переливаємо через трубочку в іншу підходящу ємність. Робити це потрібно акуратно, щоб не зачепити осад. При бажанні додаємо цукор або закріплюємо горілкою. Ємності для зберігання доверху наповнюємо, щільно укупориваем і переносимо в прохолодне темне місце для витримки. Вино зливаємо з осаду приблизно через 3 місяці в підготовлені пляшки, а потім герметично укупориваем і прибираємо в холод.
Вино з шипшини з дріжджами
Інгредієнти: свіжі плоди шипшини – 1 кг; дріжджі швидкої дії – 10 м; очищена вода – 7 літрів; кислота лимонна – 2/3 ч. ложки. Приготування Дозрілі плоди шипшини моєму під проточною водою, подрібнюємо їх і поміщаємо в бутель. Готуємо сироп з води і цукру, охолодити його приблизно до 20 градусів, заливаємо їм шипшина і додаємо дріжджі. При кімнатній температурі напій тиждень наполягаємо, потім добре проціджуємо і розподіляємо по пляшках. Зберігати вино потрібно в прохолодному приміщенні.
Приготування вина з шипшини
Інгредієнти: питна вода – 3 літри; шипшина стиглий – 800 г; цукор – 800 р. Приготування Стиглий шипшина ретельно миємо. Видаляємо кісточки і засипаємо його в банку місткістю 5 літрів. Зверху заливаємо охолодженим цукровим сиропом, приготованим з 3 літрів води і 1 кг цукру. Банку прикриваємо тканиною і на 3 місяці залишаємо. При цьому банку періодично струшуємо. Після цього рідину проціджують, розподіляємо по пляшках, щільно укупориваем і відправляємо в льох. Чим довше вино постоїть, тим смачніше воно вийде.
Домашнє вино з шипшини з польським рецептом
Інгредієнти: свіжий шипшина – 1 кг; гаряча вода – 13 кг; сухі дріжджі – 10 г; цукор – 28 кг; кислота лимонна – 20 р. Приготування Зі свіжих ягід видаляємо насіння, так як саме вони надають готовому напою гіркоту. Поміщаємо плоди у велику сулію. З води і 2/3 усього обсягу цукру варимо сироп, кладемо в нього лимонку. Заливаємо сиропом ягоди. На наступний день дріжджі розчиняємо у воді, вливаємо суміш в ємність і струшуємо. Ставимо на бутель гідрозатвор і залишаємо для бродіння в теплі. Днів через 5 після початку активного процесу додаємо цукор. Для цього деякий кількість заграв рідини зливаємо, розчиняємо в ній цукор і знову вливаємо в бутель. Вино бродить близько 5-6 тижнів. Потім його акуратненько зливаємо з утвореного осаду, розподіляємо по ємностях, прибираємо в холод і витримуємо хоча б пару місяців.