Багато хто не ризикують використовувати айву для приготування вина з-за притаманною терпкості плодів. Але, дотримуючись певних рекомендацій, цей недолік можна перетворити на істотне гідність, отримавши смачний і оригінальний напій зі своєрідною родзинкою. Надмірну терпкість соку айви можна нівелювати додаванням води, а помірна кількість дубильних речовин підуть тільки на користь для смаку напою.
Як зробити вино з айви в домашніх умовах – простий рецепт
Інгредієнти: айва – 5 кг; очищена вода – 250 мл; цукровий пісок – 250 г на літр віджатого соку і 250 г у воду для сиропу; кислота лимонна – 5 г на літр віджатого соку. Приготування В домашніх умовах можна готувати вино, як з японської айви, так і з звичайною. Плоди потрібно розрізати навпіл, вийняти коробки з насінням і видалити плодоніжки. Мити айву перед приготуванням вина не рекомендується, а якщо є забруднення, то краще просто стерти їх чистою ганчіркою. Перетираємо половинки плодів через саму дрібну тертку і викладаємо отриману масу в емальовану ємність. З'єднуємо некип'ячену холодну воду з цукром (250 г) і перемішуємо масу до повного розчинення всіх кристалів. Виливаємо солодкий сироп до перетертої айвовой м'якоті і перемішуємо. Маємо прикриту марлею посудину з суслом при кімнатних умовах у затемненому місці і залишаємо на три доби, кожні десять-дванадцять годин перемішуючи масу. По закінченні часу сусло проціджують через складений утроє або вчетверо марлевий відріз і ретельно віджимаємо. Вичавки викидаємо, вони нам більше не знадобляться, а рідкий сік перелити в бутель для бродіння, попередньо замеряв його обсяг і додавши лимонну кислоту і по 150 грам цукру на один літр сировини. Не заповнюємо посуд більш ніж на 75%, щоб залишалося місце для піни, що виділяється при бродінні. Надягаємо на бутель гідрозатвор будь-якої конструкції і поміщаємо заготовку в тихому і спокійному місці при кімнатних умовах. Тепер в два заходи, на п'ятий і десятий день бродіння додаємо ще по п'ятдесят грам цукрового піску на один літр рідини. Для цього зливаємо з бутля приблизно триста мілілітрів сусла, розчиняємо в ньому цукор і виливаємо суміш назад в посудину для бродіння. Після того як бродильний процес припиниться, зливаємо молоде вино з осаду і знімаємо першу пробу. Якщо результат задовільний, то розливаємо напій по пляшках під зав'язку, герметично укупориваем і маємо для настоювання і витримки мінімум на чотири місяці. Якщо ж вино для вас надмірно кисле, додаємо ще трохи цукрового піску, даємо кристалам розчинитися, знову поміщаємо бутель під гідрозатвор і тільки після цього розливаємо для витримки з підготовленим судинах.