Багато господині, при консервації різноманітних напоїв, для додання особливого смаку додають м'яту або мелісу . Пропонуємо поповнити запас заготовок на зиму пряним компотом з базиліка, а як його приготувати, ми детально розповімо далі.
Компот з базиліка і лимона – рецепт на зиму
Інгредієнти: базилік (фіолетовий) – 90 г; базилік (зелений) – 50 р; великий лимон – 1 шт.; цукровий пісок – 280 м; питна вода – 3 л. Приготування З двох сортів вимитого базиліка відокремлюємо тільки листочки. Промитий під проточною водою лимон поздовжньо розрізаємо на дві половини, а потім кожну з них подрібнюємо на тонкі часточки.
У закипілу у великій каструлі воду викладаємо всі листочки свіжого різнобарвного базиліка і коли він покипить близько 5 хвилин, вводимо в компот соковитий лимон разом з цукровим піском і протягом такого ж часу продовжуємо варити напій. Потім знімаємо ємність з вогню, накриваємо її підходящої кришкою і залишаємо компотик постояти близько 20 хвилин. Тепер проціджуємо наш напій через стерильний відріз медичної марлі в іншу чисту каструлю. Знову включаємо конфорку плити і доводимо вміст каструлі до закипання. Далі переливаємо готовий, гарячий компот в добре просмажений в духовій шафі бутель, герметично укупориваем прожареної кришкою.
Компот з яблук з базиліком і лимонною кислотою на зиму
Інгредієнти: фіолетовий базилік – 120 г; ароматні яблука – 4 шт. лимонна кислота – 2/3 ч. ложки; дрібний цукор – 220 г; питна вода – 28 л. Приготування Верхню частину гілочок базиліка (15-20 сантиметрів) вимиваємо і занурюємо їх у вже киплячу на плиті питну воду. Чисті яблучка подрібнюємо на широкі шматочки, попередньо ретельно вирізавши з них серцевину. Ці часточки компактно укладаємо в оброблений паром бутель. Коли базилік покипить на протязі 10 хвилин дістаємо з поменявшей колір і аромат води гілочки і перелити все в ємність з часточками яблук. Десь через 15 хвилин зливаємо з банки (без фруктів) настій і знову виставляємо його на конфорку. Як тільки він подасть ознаки закипання, вводимо сюди дрібний білий цукор і потрібну кількість лимонної кислоти. Продовжуємо варити компот 5 хвилин, а потім знову заливаємо їм фрукти в банку. До упору закатуємо ємність і ховаємо її на ніч під теплий плед.