Замість того, щоб виділяти величезну кількість місця для трилітрових банок з ягідним компотом ви можете просто приготувати сироп з чорноплідної горобини з лимонною кислотою і розводити його перед вживанням до досягнення бажаного ступеня солодощі.
Лимонна кислота у всіх наведених рецептах бере на себе не тільки роль смакової добавки, але і простого натурального консерванту.
Рецепт сиропу з чорноплідної горобини
Для більшої вираженості смаку при приготуванні сиропу можна використовувати не тільки ягоди черноплодки, але і її листя. Подібна добавка додасть сиропу і більшого аромату.
Інгредієнти: ягоди чорноплідної горобини – 18 кг; вода – 18 л; жменя листя черноплодки; цукор – 14 кг; лимонна кислота – 45 р. Приготування Промиті і обсушені ягоди черноплодки разом з листям рослини викладаємо по черзі в обрану посуд. Лимонну кислоту розводимо в гарячій воді і заливаємо ягоди з листям. Залишаємо основу сиропу охолоджуватися протягом доби. За цей недовгий період черноплодка віддасть не лише свій смак, але і колір, завдяки рясному виділенню соку. Після, сироп проціджують, відкидаючи черноплодку і листя, а отриманий настій з'єднують з цукровим піском і залишають до закипання. Кип'ятити сироп слід, поки шапка з рожевої піни на поверхні не зникне повністю. Далі сироп розливають по стерильної тарі і тут же закривають.
Сироп з чорноплідної горобини на зиму – рецепт
Інгредієнти: вода – 980 мл; цукор – 11 кг; лимонна кислота – 5 г; ягоди черноплодки – 11 кг Приготування Довівши воду до кипіння, розведіть в ній цукор з лимонною кислотою. Коли сироп закипить повторно, покладіть в нього вимиті ягоди, а потім знову дочекайтеся повторного закипання. Перший етап приготування сиропу з чорноплідної горобини завершено, тепер ємність з ягодами залишають до повного охолодження, ягоди тиснуть і проціджують сироп. Перед розливанням по банкам сироп проварюють 3-5 хвилин, а потім закривають.
Як зварити сироп із соку чорноплідної горобини?
Можна зварити сироп з чистого соку, але його смак буде занадто різким, кислувато-терпкий, тому ми рекомендуємо поєднувати сік з водою.
Змішавши ягідний сік і воду в рівних обсягах, всипте до них рівну кількість цукру (пропорція 1:1:1). Далі залиште всі проваритися до кипіння, залиште на вогні до зникнення пінної шапки і розлийте по стерильної тарі.