Алкогольні магазинні напої далеко не завжди виготовляються у повній відповідності з рецептурою і при цьому дорого обходяться. Набагато простіше і дешевше зробити самостійно домашнє вино з чорної смородини.
Домашнє вино з чорної смородини
Ця ягода росте практично на кожній дільниці, тому такий напій, що сприяє зміцненню імунітету, легко приготує будь-цінитель спиртних напоїв з незвичайним смаком. Адже отримання вина з смородини в домашніх умовах не вимагає спеціальних кулінарних знань.
Інгредієнти: чорна смородина свіжа (немитий) – 3 кг; цукор-пісок білий – 475 г; вода очищена – 2 л. Приготування Ретельно переберіть смородину, щоб очистити її від гілочок і листя. Пам'ятайте, що ягоди мити не можна: на їх поверхні знаходяться дріжджі, прискорюють процес бродіння, а значить, і отримання вина з смородини. Тепер приготуйте мезгу: покладіть ягоди в каструлю і добре пам'ятаєте товкачиком. Влийте літр води, все добре перемішайте і залиште настоюватися на четверо діб. Не забувайте періодично помішувати мезгу.
Після цього процідіть суміш через марлю або сито, додайте ще літр води і перемішайте. Розлийте заготовку з чистим і сухим пляшках і засипте цукор. На шийку кожної пляшки надіньте гумову рукавичку з проколоті пальцем і помістіть ємності в прохолоду з обмеженим доступом світла на 15 місяці. Готовий напій відокремте від осаду, розлийте по невеликих пляшках, добре закупорьте і зберігайте в холодильнику або льосі.
Домашнє вино з червоної смородини
Червона смородину використовують в таких напоях рідше, але зате смак вина буде дуже незвичайним. Якщо ви припасете його для урочистих випадків, здивувати гостей вдасться без проблем. Щоб дізнатися, як зробити вино з червоної смородини, необхідно слідувати наступним рекомендаціям.
Інгредієнти: червона смородина – 5 кг; цукор-пісок – 2 кг; вода очищена – 5 л. Приготування Переберіть смородину, видаливши все сміття і зіпсовані ягоди, але не мийте їх. Розімніть смородину руками або за допомогою міксера або качалки. Злегка підігріту воду (температурою 25-29 градусів) змішайте з кілограмом цукру для отримання сиропу. Засипте ягідну масу у велику ємність з широким горлом, залийте сиропом і добре вимішайте. Обв'яжіть шийку марлею і поставте на 3-4 дні в місце з обмеженим доступом світла при кімнатній температурі. Пару раз в добу помішуйте вміст ємності, втоплюючи всплывшую м'якоть.
Після цього профільтруйте сік в марлю і вилийте його в бродильну ємність (вона повинна бути заповнена на 3/4 об'єму). На її шийку надіньте гумову рукавичку з проколоті пальцем і залиште вино бродити при кімнатній температурі на 20-45 доби. Через 5 діб злийте півлітра сусла в окремий посуд, додайте 500 г цукру, ретельно розмішайте, вилийте отриманий сироп назад в бродильну ємність і закрийте її рукавичкою. Ту ж процедуру повторіть ще через п'ять днів.
Потім злийте вино з осаду за допомогою трубочки, за бажанням додайте ще цукор або горілку (спирт), знову закрийте ємність рукавичкою і відправте її в холодильник або льох на пару місяців для дозрівання. Після цього напій розливають по невеликих пляшках.
Вино з білої смородини в домашніх умовах
Якщо з якихось причин покупної алкоголь вам заборонено, цей напій для сімейних застіль виявиться більш ніж до речі. Цей рецепт вина з смородини в домашніх умовах неймовірно простий. Інгредієнти: вода – 45 л; сік білої смородини – 4 л; цукор-пісок білий, дрібний – 24 кг. Приготування Із стиглих ягід видавлюємо сік товкачем або пресом. Додаємо в нього 16 кг цукру і закваску. Останню робимо так: промиваємо білу смородину, розминаємо в дерев'яній посуді і всипаємо цукор в пропорції 1:3. Суміш перемішуємо і відправляємо в тепле затемнене місце на пару діб. Закваску додають в сусло, виходячи із співвідношення 30 грам на один літр.
Після додавання закваски залишаємо сусло бродити на 7-10 діб при кімнатній температурі. Тепер вливаємо в нього горілку, враховуючи, що один літр цього напою розрахований на 10 літрів вина. Все перемішуємо і витримуємо ще 5 діб. Потім фільтруємо вино і засипаємо цукор, що залишився, після чого розливаємо в пляшки і витримуємо ще 2-3 місяці.