Популярний у всьому світі мексиканський напій під назвою текіла виготовляють шляхом ферментації і дистиляції соку серцевини тропічної рослини - блакитної агави . Натуральним, оригінальним і якісним можна вважати напій, якщо на етикетці є напис «100% de agave» або «100% блакитної агави». Відсутність такої говорить про те, що текіла ненатуральна і проведена штучним шляхом або за допомогою тільки додавання агавового соку.
Як правильно пити текілу в домашніх умовах з лаймом і сіллю?
Незаперечна першість споживачі віддають способу вживання текіли залпом за схемою «лизнути-випити-закусити». У цьому випадку крім чарки з текілою вам знадобиться сіль і часточка (чверть плоду) лайма. Перед тим, як налити в чарку, текілу необхідно злегка охолодити в холодильнику. Напій повинен бути прохолодним, але не крижаним. Пальцями однієї руки беремо четвертинку лайма, а в поглиблення між великим і вказівним пальцем на цій же руці насипаємо щіпку солі. Спочатку слизываем сіль, потім іншою рукою опрокидываем в рот текілу з чарки, випиваємо напій і закушуємо соком лайма.
Серед жіночої аудиторії популярна одна з варіацій даного способу, що передбачає використання замість солі меленої кориці, а замість четвертинки лайма апельсинової часточки. Також деякі любителі, в основному дами воліють пити текілу дещо по-іншому. Обідок чарки для текіли змочують лимонним соком і опускають в мисочку з сіллю, утворюючи свого роду солону крайку. Після цього наливають напій в посудину і подають з скибочкою лайма.
Аналізуючи дану інформацію, може виникнути питання: чому ж п'ють текілу з сіллю і лаймом? Все дуже просто. Сіль нейтралізує її специфічний присмак та запах і разом з соком лайма дозволяє максимально розкрити тонкий смак і підкреслити всі найкращі сторони мексиканського напою.
Як п'ють текілу в Мексиці?
Поряд з описаним вище способом, на батьківщині текіли - в Мексиці її подають, доповнюючи безалкогольним коктейлем - сангрітой. Для його приготування змішують в довільних пропорціях томатний, лаймовий і апельсиновий сік і приправляють композицію меленим перцем чилі. Дуже часто мексиканці комбінують обидва способи, використовуючи сіль, часто доповнену перчиком чилі, лайм і сангриту. Спочатку занурюють лайм у сіль з перцем, відкушують трохи пікантного плоду, випивають текілу і запивають гострої сангрітой.
Як і з чим п'ють і чим закушують шоколадну текілу?
Останнім часом набирає обертів популярності нова різновид текіли з шоколадним смаком. При виробництві напою додається шоколадний ароматизатор, що докорінно змінює його смак і аромат. Така текіла не має гіркоти, властивої класичному варіанту, дуже м'яка на смак, менш міцна і тому може подаватися самостійно без солі і лайма з кубиками льоду. На основі такої текіли роблять безліч коктейлів, компонуючи його з молоком, вершками та різними лікерами.
Для коктейлів використовується не тільки шоколадна текіла, але і класична. Відома в усьому світі «Маргарита» робиться з автентичного мексиканського напою з додаванням соку лайма і апельсинового лікеру Куантро. Краї келиха, в якому подається коктейль прикрашають кромкою з солі і доповнюють часточкою лайма. Кубики льоду при цьому будуть не зайвими.