Сидр – французьке яблучне вино, яке користується широкою популярністю і дуже любимо домашніми виноробами по всьому світу. Нижче ми розповімо про простих рецептах приготування яблучного сидру в домашніх умовах, які подужає навіть початківець винороб.
Домашній яблучний сидр - простий рецепт
Скориставшись технікою з цього рецепту ви зможете робити не тільки класичний яблучний сидр, але і заготовки з груш та інших плодів.
Для найбільш багатого смаку напою краще всього використовувати суміш кислих і солодких яблук в пропорції 1:2 але в залежності від особистих переваг цю пропорцію можна варіювати.
Інгредієнти: цукор – 14 кг; яблука – 105 кг Приготування Перед тим, як робити яблучний сидр, необхідно підготувати самі яблука. Кожен з плодів протирають сухою серветкою, з метою позбавитися від сильних забруднень. Врахуйте, що плоди не миють, оскільки на їх поверхні знаходяться живі дріжджі, які і спровокую бродіння. Протерті яблука залишають в теплі і сухості на пару днів, щоб дати старт бродінню. Після, з яблук видаляють плодоніжки і листочки, перекручують або перемелюють їх блендером в пюре, всипають цукор. Зрозуміло, додавати цукор в суміш слід за смаком, але готове сусло не повинна бути нудною.
Яблучне пюре перекладають у чисту ємність для бродіння і залишають в теплі на три доби. Щодня сусло перемішують. По закінченні відведеного часу майбутній сидр проціджують, віджимаючи макуха, після чого переливають рідину в іншу чисту тару і надягають на шийку рукавичку з проколоті пальцем, або встановлюють водяний затвор.
Коли бродіння закінчиться, яблучний сидр домашнього приготування ретельно проціджують, розливають у пляшки і закупорюють.
Сидр з яблучного соку в домашніх умовах
Найпростіший спосіб робити яблучний сидр – використовувати в його основі свіжовичавлений сік.
Оскільки свіжий сік містить м'якоть, перед початком приготування його відстоюють протягом пари днів в теплі, а потім обережно зливають з осаду. Проціджений сік переливають у чисту ємність для бродіння і залишають під гідрозатворів (рукавичкою) на майбутній місяць. Бродіння також повинно проходити в теплі і сухості. Коли бродіння закінчиться, сидр обережно переливають в іншу ємність через трубочку, закупорюють і залишають дозрівати ще місяць. Потім можна переходити до дегустації.
Дозрів напій у закритих пляшках краще зберігати у прохолодному місці. Термін його зберігання може досягати трьох років.
Простий яблучний сидр в домашніх умовах
Цей рецепт настільки простий, що вам навіть не потрібно запам'ятовувати точних кількостей інгредієнтів. Просто наберіть стільки яблук різних сортів, щоб вони заповнили бродильну ємність на третину.
Видаліть серцевину і розділіть яблука на дрібні шматочки. Як і в першому рецепті, мити яблука не потрібно, просто протріть їх сухою серветкою, обов'язково переконайтеся, що плоди цілі і без ознак гниття. Всипте жменю цукру для того, щоб яблука дали більше соку. Прискорити бродіння допоможе і кілька родзинок. Якщо яблука не дуже соковиті, припустимо додати трохи води, але врахуйте, що це позначиться на смаку напою, зробить його менш насиченим.
Далі на шийку бродильної ємності надягають проколоту рукавичку. Коли бродіння закінчиться, про що буде свідчити сдувшаяся рукавичка, акуратно злийте сидр з допомогою відповідної трубки, намагаючись не торкнутися осад. Залиште чистий готовий напій дозріти на пару тижнів.