Сидр з яблучного соку є, по суті, домашнім яблучним вином. Напій можна зробити як тихим, так і шипучим, самогазированным, як з цукром, так і без нього.
Якщо ви зважилися приготувати такий домашній яблучний сидр самостійно, то наші рецепти вам неодмінно допоможуть у цьому. Спираючись на викладені рекомендації, у вас безсумнівно вийде відмінний результат і прекрасний смак заготовки.
Як зробити сидр з яблучного соку в домашніх умовах – рецепт
Інгредієнти: сік яблучний – скільки є в наявності; цукровий пісок – 200-245 г на літр соку. Приготування Для початку необхідно правильно віджати яблучний сік. Для цього яблука не варто мити, щоб не позбавити їх від незамінних для бродіння природних дріжджів, що знаходяться на поверхні плодів. Якщо фрукти занадто брудні, слід стерти забруднення чистою бавовняною тканиною. Тепер розрізаємо плоди на декілька часток і пропускаємо через соковижималку. Багато позбавляють попередньо яблука від насіння з серцевиною, але насправді цього можна і не робити. Якщо соковижималки немає, то можна просто перемолоти фруктові скибки в ємності блендера або за допомогою м'ясорубки, а потім віджати сік марлею або за допомогою преса.
Тепер отриманий сік необхідно підсолодити. Кількість цукру може різнитися в залежності від солодощі самих яблук і відповідно соку з них. Спочатку всипаємо не всю порцію цукру, а тільки сто грам на один літр. Ретельно перемішуємо основу для сидру до розчинення всіх цукрових кристалів, перелити в бутель для бродіння і встановлюємо гідрозатвор, або надягаємо на шийку медичну рукавичку з проколоті голочкою одним пальцем. Якщо протягом перших п'яти діб бродіння не почалося, про що буде свідчити відсутність повітряних бульбашок в ємності з водою гідрозатвори або ж обвисла рукавичка, додаємо в сік з цукром винні дріжджі з урахуванням рекомендацій на упаковці.
По завершенні першого бродіння, а це відбудеться приблизно через два тижні від початку знімаємо майбутній сидр з осаду, додаємо решту цукор за смаком і знову ставимо на бродіння під гідрозатвор чи рукавичку. Після закінчення бродіння зливаємо готовий сидр за допомогою шланга, не зачіпаючи осад, розливаємо по пляшках і ставимо в прохолодне місце на визрівання і зберігання. В ідеалі необхідно дати сидру настоятися протягом трьох-п'яти місяців.
Для отримання газованого напою в пластикову баклажку або скляну пляшку з товстими стінками насипаємо на дно трохи цукру і тільки тоді наливаємо готовий сидр, не доходячи до горлечка на п'ять сантиметрів. Укупориваем ємності і розташовуємо їх у горизонтальному положенні в прохолодному місці. Цукор, насипаний на дно, викличе додаткове бродіння, що стане причиною виділення газу, який при необхідності необхідно буде трохи приспускають, щоб пляшки не розірвало. Ступінь щільності ємностей легше контролювати якщо вони пластикові, тому скляні в даному випадку використовуємо з обережністю.
Приготування домашнього сидру з яблучного соку без цукру
Інгредієнти: сік яблучний – скільки є в наявності. Приготування Сидр з яблучного соку можна зробити і без цукру. Для цього віджимаємо сік з урахуванням описаних вище рекомендацій, даємо йому добу відстоятися, після чого зливаємо з осаду за допомогою трубочки, перелити в бутель для бродіння і встановлюємо гідрозатвор. Через три-п'ять тижнів, по завершенні бродіння, зливаємо сидр з осаду, розливаємо по пляшках і поміщаємо на півроку на визрівання. Можна попередньо додатково газировать готовий сидр. Але тут вже без цукру не обійтися. Необхідно як у попередньому випадку насипати його невелику кількість пляшки з сидром і герметично закупорена.