Згадайте той минулий час дитинства, коли в дитячому саду або в школі давали смачний драглистий напій під назвою кисіль. А ще смачніше він був приготований мамою або улюбленою бабусею. Але, на жаль, з часом цей чудовий десерт став забуватися. Багато дітей навіть не знають про існування киселя, так як не кожна мама радує свого малюка таким чудовим ласощами. Пропонуємо виправити сформовану ситуацію і негайно приготувати для своїх рідних смачний кисіль із ягід з додаванням крохмалю, а ми підкажемо вам, як його правильно зварити.
Рецепт киселю зі свіжих ягід і крохмалю
Інгредієнти: ягоди журавлини – 250 г; ягоди чорної смородини – 250 г; цукровий пісок – 320 г; картопляний крохмаль – 1/2 ст.; вода – 2 л. Приготування Від зайвих гілочок і хвостиків звільняємо помиті ягоди. Для того щоб наш кисіль вийшов по-справжньому якісним, насиченим і корисним ми беремо толкушку і трохи придавлюємо нею ягоди, щоб лопнула їх захисна оболонка і вони пустили сік. Переміщаємо це все в каструлю, заливаємо чистою питною водою і ставимо на включену конфорку плити. Коли вода з ягодами досягнуть стадії закипання, даємо їм протягом п'яти хвилин покипіти. Потім проціджуємо через сито зварений ягідний компот, виливаємо його в ту ж (вже помиту) каструлю і знову відправляємо її на плиту.
Для того щоб знати, як зробити так, щоб ваш кисіль з ягід був гарним і смачним, потрібно правильно ввести крохмаль. Тому ми заливаємо його склянкою тепленької води і, розмішуючи розчиняємо крохмаль в ній.
У закипілу ягідну воду висипаємо цукровий пісок, розмішуємо і починаємо потихеньку вливати розведений картопляний крохмаль. Після двох хвилин кипіння киселя, знімаємо його з вогню.
Рецепт киселя з крохмалем із заморожених ягід
Інгредієнти: ягоди замороженої ожини – 300 г; ягоди замороженої малини – 300 г; дрібний цукор – 220 г; вода – 25 л; крохмаль (картопляний) – 4 ст. ложки. Приготування Ягоди ожини і малини при кімнатній температурі краще не розморожувати, так як вони не мають щільної захисної оболонки, а краще зробити це в мікрохвильовці на режимі «Розморожування». Потім викладаємо їх в каструлю, попередньо злив разморозившуюся воду і заливаємо їх холодною, питною водою. Ставимо все на плиту і варимо ягоди як на звичайний компот. Застеляємо марлею друшляк складеної у два шари і виливаємо в нього готовий ягідний компот. Краї марлі піднімаємо догори, збираємо їх мішечком і віджимаємо рідина зі звареної ожини і малини до загального процеженному обсягом. Отриманий компот насиченого, яскравого кольору ставимо на гарячу конфорку. Від обсягу закипаючою рідини відливаємо 2/3 склянки і розчиняємо весь крохмаль. При закипанні вводимо цукор і добре розмішуємо до розчинення. Слідом, не перестаючи заважати компот акуратно, не поспішаючи вливаємо розведений крохмаль і отримуємо кисіль.
Кисіль з ягід і сухофруктів з крохмалем
Інгредієнти: картопляний крохмаль – 45 ст. ложки; свіжі ягоди (вишня) – 350 г; сухофрукти (курага, чорнослив) – кожного по 100 г; цукровий пісок – 200 г; вода – 28 л. Приготування Курагу і чорнослив заливаємо крутим окропом і даємо йому постояти близько 20 хвилин. Потім зливаємо з них рідину і перекладаємо сухофрукти в каструлю разом зі свіжими ягодами вишні. Заливаємо вміст каструльки 25
літрами питної води і ставимо на газ. В останньому кількості води, розмішуємо до однорідності картопляний крохмаль. У закипілу воду з сухофруктами і ягодами всипаємо потрібну кількість цукру і вже після повторного закипання починаємо не кваплячись вводити в рідкому стані картопляний крохмаль, при цьому ритмічно розмішуємо його ложкою в загальному обсязі рідини. Через 2-3 хвилини кисіль можна вважати готовим, тому сміливо знімаємо його з вогню.
Розливаючи такий вид киселя, накладаємо на дно стаканчика ягоди і сухофрукти, а решта простір заповнюємо драглистою масою.