Смак справжнього домашнього хлібного квасу здатний затьмарити самі вишукані і дорогі безалкогольні напої, від яких в даний час ломляться полиці магазинів та супермаркетів. А якщо разом з тим врахувати корисні властивості цього приголомшливого хлібного напою, то її пріоритетність і незамінність збільшується в рази. Нижче ми розглянемо варіанти приготування хлібного квасу на дріжджах і без їх участі.
Як зробити хлібний квас в домашніх умовах - рецепт
Інгредієнти: хліб житній – 400 г; цукровий пісок – 150 г або по смаку; очищена вода – 4 л; родзинки – 1 жменя; дріжджі живі або сухі – 30 г або 2 ст. ложки відповідно. Приготування Основою квасу в даному випадку буде житній хліб. Особливо насиченим напій виходить з бородінського хліба, але можна брати і будь-який інший. Нарізаємо буханець невеликими скибочками, розкладаємо їх тонким шаром на деко і відправляємо в прогріту духовку подсушиваться і підрум'янюватися. Чим рум'яної хлібні шматочки, тим темніше буде колір готового квасу, але при цьому враховуємо також той факт, що підгорілі кірки додадуть напою гіркоти.
Складаємо підготовлений хліб в емальовану посудину, додаємо цукровий пісок, заливаємо все киплячою водою, даємо цукровий кристалам розчинитися, і залишаємо остигати до температури приблизно сорок п'ять градусів. Після цього відбираємо невелику кількість тепленькою хлібної рідини, розпускаємо в ній дріжджі і виливаємо в загальну ємність. Перемішуємо вміст, прикриваємо чистим тканинним відрізу і забуваємо про нього на дві доби. По закінченні часу проціджуємо масу через кілька шарів марлі, рідку основу приправляємо цукром і перелити в скляну банку. Додаємо в напій жменю родзинок і залишаємо на полиці холодильника ще на добу, після чого знімаємо готовий напій з осаду і насолоджуємося.
Отриманий хлібний макуху можна використовувати як закваски для приготування чергової порції напою.
Приготування хлібного квасу в домашніх умовах без дріжджів
Інгредієнти: хліб житній або пшеничний – 390 г; цукровий пісок – 35 г; вода очищена – 17 л. Приготування Дуже простий рецепт приготування хлібного квасу без застосування дріжджів передбачає використання тільки хліба, води і цукрового піску. Кладемо нарізану хлібець і цукор у скляну банку, заливаємо тепленькою водичкою, прикриваємо нещільно кришкою і ставимо в тепло для бродіння як мінімум на дві доби. Готовий квас проціджують через складений утроє або вчетверо марлевий відріз, а хлібний макуха можемо використовувати в якості закваски для повторного бродіння і приготування нової порції напою.