М'ята і лимон, мабуть, найкраще поєднання для літнього прохолодного напою. Свіжість м'ятних листочків і кислинка лимона створюють прекрасну композицію, варіанти оформлення якої ми підібрали нижче в наших рецептах.
Як зробити освіжаючий напій з лимона і м'яти - рецепт
Інгредієнти: свіжі лимони – 490 г; м'ята свіжа – 1 великий пучок; вода фільтрована – 3 л; цукровий пісок – 250 р. Приготування Першим ділом для приготування напою ставимо кип'ятитися воду на вогонь, розчинивши в ній при цьому цукровий пісок. Його кількість можна варіювати в залежності від бажаної солодкості готового напою. Залишаємо заготівлю остигати, після чого віджимаємо до неї лимонний сік, додаємо трохи цедри і закладаємо м'яту. Її попередньо необхідно промити і подрібнити або перетерти товкачем.
Напій буде готовий після того, як настоїться від двох до чотирьох годин у холодильнику. При подачі доповнюємо кожну склянку напою часточкою лимона і гілочкою м'яти.
Напій з імбиру, лимона і м'яти
Інгредієнти: свіжі лимони – 490 г; свіжа м'ята – 1 великий пучок; корінь імбиру – 40-60 г; вода фільтрована – 3 л; цукровий пісок – 250 р. Приготування Приступаючи до приготування напою, лимони промиваємо, ошпарюємо окропом, розрізаємо навпіл і віджимаємо сік. М'якоть і цедру не викидаємо, а розрізаємо на частини і закладаємо в чашу блендера. Імбирний корінь, промиваємо, очищаємо, також розрізаємо на невеликі частини і відправляємо до лимону. Туди ж кидаємо попередньо промиті холодною водою і обсушені гілочки свіжої м'яти, додаємо цукровий пісок і доливаємо зовсім трохи водички. Пробиваємо масу в пристрої до перетворення її в пюре, після чого перекладаємо в підходящу ємність і заливаємо рештою водичкою. Даємо вмісту посудини деякий час настоятися, а потім віджимаємо за допомогою марлевого відрізу гарненько, відокремлюючи жорстку складову і на цей раз викинувши її.
До отриманої ароматної рідини додаємо лимонний сік, перемішуємо, переливаємо готовий напій в глечик і ставимо в холодильник для охолодження.
При подачі доповнюємо напій у склянці кубиками льоду, часточкою лимона і гілочкою м'яти.
При бажанні напій можна зробити ще більш корисним, замінивши цукровий пісок медом.
Літній напій з м'ятою, апельсином і лимоном
Інгредієнти: свіжі лимони – 370 г; свіжі апельсини – 520; свіжа м'ята – 1 великий пучок; вода фільтрована – 2 л; цукровий пісок – 120-150 р. Приготування Для того щоб цедра цитрусових не гірчила в напої, промиваємо плоди і заливаємо їх окропом на дві хвилинки. Після цього розрізаємо апельсини і лимони навпіл, віджимаємо сік, а м'якоть додатково нарізаємо часточками, які вкладаємо в глечик або іншу ємність для приготування напою. Туди ж закладаємо попередньо промиті і нарізані гілочки свіжої м'яти і розтираємо масу товкачем або товкачиком. Цукровий пісок змішуємо з невеликою кількістю води і ставимо на плиту. Прогріваємо суміш, помішуючи, до розчинення всіх кристалів, а потім даємо охолонути і виливаємо до цитрусам з м'ятою. Вливаємо в ємність решту воду і віджатий лимонний і апельсиновий сік, маємо напій на полиці холодильника і даємо настоятися протягом мінімум двох годин.
Напій з м'ятою, лимоном і полуницею
Інгредієнти: свіжі лимони – 190 г; свіжа полуниця – за смаком; свіжа м'ята – 4-5 гілочок; вода фільтрована – 2 л; цукровий пісок – 100-150 р. Приготування За деякий час до приготування напою підготуємо лід з полуницею. Для цього у формочки для льоду кладемо нарізані скибочки полуниці і листочки м'яти, заливаємо все кип'яченою водою і ставимо в морозильну камеру для заморозки.
Лимон промиваємо, розрізаємо на шматочки і кладемо в ємність блендера. Туди ж закладаємо промиті гілочки м'яти і розбиваємо вміст пристрою до отримання пюре. Тепер заливаємо заготівлю окропом і даємо охолонути. Проціджуємо суміш через марлевий відріз і віджимаємо гарненько. Жорстку складову викидаємо, рідку розливаємо по келихах, в кожен кидаємо по два-три полуничних кубиків льоду і тут же подаємо.