«Тархун» невипадково один із найулюбленіших напоїв на теренах колишнього СРСР. У минулому готували цю чудову газовану воду на основі екстракту, одержаного з естрагону – досить дешевої і досить корисною травички, яка використовується для приготування риби і морепродуктів.
Про естрагон На жаль, не все так добре розбираються в спеціях і приправах, як хотілося б, адже багато з них не тільки покращують смак їжі, але і містять масу корисного. Наприклад, в естрагоні присутні вітаміни С, А, групи В, аскорбінова кислота, калій, магній, фосфор і – найголовніше – ароматичні ефірні масла, які і роблять його таким корисним. Знову ж таки, на жаль, у продажу найчастіше зустрічається сушений подрібнений естрагон. Як приправи до риби він незамінний, а ось приготування напою «Тархун» в домашніх умовах із сировини неможливо. Нам знадобляться свіжі гілочки естрагону, які можна придбати на ринку або в спеціалізованих зелених лавках. Розповімо, як приготувати тархун в домашніх умовах.
Простіше не буває Найкорисніші напої на основі трав – це не відвари, а настої. Такий варіант дозволяє одночасно екстрагувати з рослинної сировини максимум корисних речовин, не руйнуючи вітаміни, і зберегти приємний зелений колір напою. Однак наполягати можна ніжну зелень, а ось гілочки доведеться проварити, щоб і з них витягти все потрібне. Так що готуємо напій «Тархун» в домашніх умовах в 2 етапи.
Інгредієнти: естрагон (іноді продається і як тархун) – 1 невеликий пучок; білий очищений вітчизняного виробництва цукор – 2 ст. ложки; мінеральна або фільтрована вода – 15 л. Приготування Добре промиваємо пучок зелені, даємо стекти вологи і розбираємо – зелені листочки відриваємо від гілочок і складаємо в ступку, а самі гілочки опускаємо в невелику каструльку. Листочки засипаємо цукром – використовуємо його в якості абразивного речовини, перетираємо в кашку. Половину води, підігріваємо до температури тіла (приблизно 35-40 градусів) і заливаємо наші листочки. Залишаємо настоюватися приблизно на годину. Гілочки заливаємо рештою водою, доводимо до кипіння і після 2 хвилин слабкого бурління накриваємо кришкою і теж залишаємо. Через годину з'єднуємо обидва настою, добре перемішуємо і ставимо на ніч у холодильник. Вранці проціджують через марлю, складену вдвічі і насолоджуємося ароматним і дуже корисним напоєм.
Просто додай лимон Незвичайно смачними виходять на основі цього настою інші напої. Якщо додати апельсиновий сік, вийде оранжад, але така екзотика не дуже звична, а от лимонад з тархуна в домашніх умовах сподобається кожному і, можливо, стане улюбленим напоєм на всі свята.
Інгредієнти: гілочки свіжого тархуну – 1 великий пучок; тонкокорый великий лимон – 2 шт.; стиглий лайм – 3-4 шт. (необов'язковий компонент); вітчизняний цукор очищений білий – 1 склянка; вода фільтрована – 1 л; вода сильногазована – 15 л. Приготування Гілочки промитого тархуна відокремлюємо від листочків і проварюємо в 1 л фільтрованої води протягом пари хвилин. Залишаємо на годину-півтора під кришкою настоюватися. Листочки тархуна, нарізаний скибочками і звільнений від кісточок лимон, скибочки лайма кладемо в блендер і з цукром пюрируем. Заливаємо суміш газованою водою і відправляємо в холодильник. Коли відвар охолов, з'єднуємо обидві суміші і, перемішавши, залишаємо ще на пару годин. Проціджуємо, перелити в глечик або пляшки і насолоджуємося. Як бачите, зробити «Тархун» у домашніх умовах легко, рецепт по силам і засобам кожному.
Про варіанти Звичайно, напій «Тархун» в домашніх умовах можна приготувати і без цукру – додайте до настою 2-3 ложки меду. Так вийде набагато корисніше і для фігури, і для загального стану організму. Взагалі, приготування «Тархуна» в домашніх умовах можна довірити дітям, перетворивши процес в захоплюючу гру і привчаючи малюків до готування. Можна урізноманітнити смак напою і сезонними соками – кавуновою, персиковим, яблучним. Чудово виходить вишуканий «Тархун», напій, що готується в домашніх умовах з агрусу і естрагону. Просто в ягідний компот кладемо пару гілочок естрагону і насолоджуємося.