Влітку справжній квас чудово освіжає, вгамовує спрагу, відновлює сили і швидко позбавляє від втоми. А ще цей смачний напій можна легко приготувати вдома. Пропонуємо вашій увазі кілька рецептів російського квасу житнього хліба.
Рецепт квасу житнього хліба
Інгредієнти: хліб домашній подовий – 495 г; вода питна – 5 л; цукор дрібний – 255 г; свіжі пресовані дріжджі – 20 р. Приготування Для приготування домашнього холодного квасу, житній хліб нарізаємо кубиками і обсмажуємо в духовці. Воду кип'ятимо, а потім остуджуємо і переливаємо в бродильну ємність. Кидаємо туди ж сухарі, накриваємо шийку марлею і прибираємо тару на 48 годин в темне місце.
Дріжджі розводимо по інструкції, надрукованій на пачці. Через 2 дні квасне сусло фільтруємо через марлю і добре віджимаємо сухарі. Переливаємо отриманий напій знову в ємність для бродіння, кидаємо склянку цукру і вводимо розведені дріжджі. Гарненько все перемішуємо, нещільно накриваємо ємність кришкою і ставимо на 15 годин в будь темне місце. Потім розливаємо домашній квас в чисті пластикові пляшки, кидаємо в кожну по дрібці цукру і перемішуємо. Герметично закриваємо ємності і ставимо їх на 5 годин в темне місце. Після цього охолоджуємо квас до температури 10 градусів, забравши його в холодильник. Через кілька годин процес бродіння зупиниться і можна сміливо приступати до дегустації.
Домашній квас з житнього хліба без дріжджів
Інгредієнти: хліб житній – 495 г; цукор – 305 м; вода питна – 5 л; родзинки сухий – 55 р. Приготування Перед тим, як почати робити квас, житній хліб ріжемо кубиками і підсушуємо до рум'яного стану в духовці. Воду кип'ятимо, додаємо сухарі і висипаємо склянку цукру. Ретельно все перемішуємо і охолоджуємо отримане сусло до температури 25 градусів. Після цього перелити рідину в бродильну ємність, додаємо родзинки і знову перемішуємо. Накриваємо шийку марлею і переносимо банку в темне прохолодне місце.
Через 2 дні після початку бродіння, саморобний квас фільтруємо через марлю, висипаємо цукор, що залишився, перемішуємо і розливаємо напій в пластикові пляшки. У кожну кидаємо по кілька сухих родзинок і щільно закриваємо кришками. Витримуємо пляшки 10 годин у теплому темному місці, а потім відправляємо в холодильник. Після охолодження домашній квас з житнього хліба розливаємо по склянках і приступаємо до дегустації.
Квас з житнього хліба в домашніх умовах
Інгредієнти: хліб свіжий житній – 905 г; вода питна – 4 л; корінь хрону – 70 г; свіжі пресовані дріжджі – 25 г; натуральний мед – 40 мл; листя свіжої м'яти – за смаком; цукор – 420 г; родзинки сухий – жменя. Приготування Житній хліб ріжемо скибочками і підрум'янюємо в духовці до появи темних кірочок. Тепер беремо містку п'ятилітрову каструлю, складаємо сухарі, заливаємо окропом і наполягаємо приблизно 2 години. Майже остиглий хлібний відвар проціджуємо через марлю в іншу ємність і вливаємо дріжджі, розведені заздалегідь в половині склянки теплої води. Далі кидаємо необхідну кількість
цукру і ретельно розмішуємо суміш дерев'яною ложкою. Після цього квасну суміш залишаємо бродити на 5 годин, до появи на поверхні піни. Корінь хрону чистимо, подрібнюємо на тертці або збиваємо в блендері. Змішуємо отриману масу з рідким медом і додаємо суміш в готову основу. Розмішуємо, розливаємо напій по банках і в кожну кидаємо по кілька сухих родзинок і листочків свіжої м'яти. Закриваємо тару щільно кришками і відправляємо на кілька годин в холодильник. Далі домашній квас проціджуємо в глечик і приступаємо до дегустації.