Влітку особливо приємно випити стаканчик освіжаючого і ароматного холодного квасу. Відсутність в напої дріжджів зробить його подвійно привабливим, смачним і корисним. Саме такий квас ми сьогодні приготуємо.
Бездріжджовий квас в домашніх умовах - рецепт на житній заквасці з солодом
Інгредієнти: житній хліб (бородинський) – 1 шт.; цукровий пісок – 110 г; вода фільтрована гаряча – 3 л; густа житня закваска – 100 г; темний солод – 3 ст. ложки. Приготування Перше, що необхідно зробити для приготування квасу - це приготувати з бородінського хліба сухарики. Для цього розріжемо буханець на пластини, які згодом нарізаємо кубиками й викладаємо на деко. Маємо хлібні скибочки в прогрітій до 200 градусів духовці приблизно хвилин на тридцять. Хліб повинен не тільки висохнути, але і трохи підрум'янитися.
У скляну сулію поміщаємо сто десять грам приготованих сухариків, додаємо темний житній солод, заливаємо все підігрітою до кипіння водичкою, закутуємо і залишаємо посудину приблизно на добу до повного охолодження.
Тепер трохи настою змішуємо з закваскою і виливаємо назад в бутель. Додаємо цукровий пісок і ретельно перемішуємо. Встановлюємо на посудину гідрозатвор і залишаємо на добу при кімнатних умовах для бродіння. По закінченні часу проціджуємо квас, розливаємо по пляшках, щільно укупориваем і ставимо на полицю холодильника охолоджуватися.
Домашній квас з бездріжджового хліба
Інгредієнти: бездріжджовий хліб чорний – 450 г; цукровий пісок – 110 г; очищена вода – 25 л; родзинки . Приготування Активатором процесу бродіння у даному випадку буде сусло, приготоване з сухариків. Чорний бездріжджовий хліб, також, як і в попередньому випадку, нарізаємо кубиками і підсушуємо до рум'янцю в духовці.
Накладаємо трохи рум'яних хлібних скибочок в банку, додаємо чайну ложку цукру, наливають теплу воду і залишаємо під рушником при кімнатних умовах на дві доби.
Тепер виливаємо сусло в трилітрову банку, всипаємо туди ж ще дві жмені сухариків, пару столових ложок цукру і доливаємо воду по плічка. Прикриваємо посудину тканиною або рушником і даємо постояти на підвіконні ще один-два дні. Після цього напій проціджуємо, додаємо за смаком цукор, розливаємо по пляшках, кладемо в кожну по парі родзинок і ставимо охолоджуватися на полицю холодильника.