Квас в літню спеку – це прекрасний спосіб втамувати спрагу. Як зробити квас з житнього борошна, читайте нижче.
Квас на заквасці з житнього борошна
Інгредієнти: густа житня закваска – 100 г; бородінський хліб – 1 шт.; вода гаряча – 3 літри; темний солод – 3 ст. ложки; пісок цукровий – 100 р. Приготування Спочатку готуємо сухарі. Для цього спершу обрізаємо скоринку. М'якуш і корочку нарізаємо смужками. Потім нарізаємо кубиками і кладемо на деко. Близько півгодини підсушуємо в духовці. Чим зажаристее будуть сухарики, тим краще. В бутель всипаємо 100 г сухарів, додаємо темний солод і вливаємо окріп. Добре закутуємо і даємо охолонути. Закваску попередньо розмішуємо в невеликій кількості настою, а потім переливаємо в ємність. Всипаємо цукор і добре розмішуємо. Закриваємо бутель кришкою з водяним затвором і при кімнатній температурі залишаємо на добу. Потім проціджуємо, перелити в пляшки. Щільно укупориваем і охолоджуємо. Все, квас готовий!
Квас із житнього борошна – рецепт
Інгредієнти: вода очищена – 10 літрів; житнє борошно – 900 р. Приготування Житнє борошно розмішуємо в 1 літрі води. Розмішуємо до однорідного стану. Посуд з тестом закриваємо марлею, закутуємо і витримуємо 3 дні в теплі. Забродившее розбавляємо тісто теплою кип'яченою водою і при кімнатній температурі залишаємо. При використанні проціджуємо його через марлю, додаємо цукор, якщо потрібно, і вживаємо.
Білий квас з житнього борошна в домашніх умовах
Інгредієнти: вода фільтрована; житнє борошно; мед або цукор. Приготування Свіжу житнє борошно розмішуємо з водою до густоти сметани. Повинно вийти півлітра такої суміші. Додаємо 50 г цукру, а ще краще – меду. Якщо потрібно, щоб процес бродіння пішов швидше, додаємо трохи світлого родзинок, ну а коли все це забродить, родзинки витягуємо. Отже, після ретельного розмішування в теплому місці залишаємо суміш на пару днів. Коли з'явиться характерна кислинка, суміш готова. Поміщаємо її в 3-х літрову банку, всипаємо ще 50 г цукру або меду і стільки ж борошна. Заливаємо водою. Через 3-4 дні всю воду з суміші зливаємо. Це вийшов так званий «молодий квас». Він ще не повністю готовий до вживання – додаємо в нього за смаком мед і на пару днів прибираємо в холод. Тепер його вже можна вживати. Гущавину, що залишилася знову можна заливати водою, цукрувати і знову наполягати. Це вже вийде справжній «зрілий квас». Його можна підсолодити за смаком, трохи охолодити і пити. І так далі, гущу знову і знову можна заливати водою, закваска буде тільки насиченішим.
Квас з житнього борошна без дріжджів
Інгредієнти: вода фільтрована – 2 літри; житнє борошно – 1 склянка; листочки малини висушені – 1 ч. ложка; солод житній – 1 склянка; родзинки – 2 ст. ложки; великий лимон – 1 шт.; мед натуральний – 1 ст. ложка; яблуко кисло-солодке – 1 шт. Приготування В житнє борошно вливаємо окріп і даємо охолонути. Пропускаємо Через м'ясорубку яблуко, родзинки, лимон. В житній солод додаємо подрібнені листочки малини, мед, перекручення інгредієнти і заварену житнє борошно. Все гарненько розмішуємо з залишилася водою і залишаємо для бродіння в теплому місці на 2-3 дні. Потім отриману масу проціджуємо. Отриманий квас розподіляємо по пляшках і прибираємо в холод. Гущу можна сміливо використовувати в подальшому в якості закваски.
Домашній квас з житнього борошна
Інгредієнти: вода – 10 літрів; сухі дріжджі – 10 г; пісок цукровий – 100 г; борошно житнє – 600 р. Приготування Житнє борошно заливаємо окропом і вимішуємо. Охолоджуємо до температури приблизно 35 градусів. Отримане тісто розвести кип'яченою водою, злегка нагрітою, всипаємо цукор, сухі дріжджі і на добу залишаємо в теплі. Потім готовий житній квас розливаємо по ємностях, попередньо процідивши, і на 2 діб прибираємо в холод.