Кизиловий компот на зиму – обов'язкова заготівля для всіх тих, хто не любить нудотні напої, а віддає перевагу смакам з кислинкою. Ми запропонуємо відразу кілька варіантів приготування цього традиційного зимового напою, а ви зможете вибрати рецепт, що підходить конкретно вам.
Компот з кизилу - рецепт на зиму
Якщо вам не доводилося куштувати кизиловий компот раніше, то порівняти цей напій можна зі знайомим кожному чаєм каркаде . Яскравий колір та не менш яскравий смак такого компоту підкуплять всіх шанувальників незвичайних смакових поєднань. За рахунок вмісту дубильних речовин в ягодах, компот виходить злегка терпким і трохи в'яже мову.
Інгредієнти: ягоди кизилу – 700 г; вода – 26 л; цукор – 115 р. Приготування Технологія приготування кизилового напою з цього рецепту найпростіша з усіх існуючих. Попередньо обшпаривши банки, викладіть в них кизил і засипте його цукровим піском. Ставимо воду на сильний вогонь і чекаємо інтенсивного кипіння. Заливаємо ягоди в банках і відразу ж закатуємо. Компот з кизилу на зиму без стерилізації перевертаємо в банку і накриваємо ковдрою, залишаючи до повного охолодження.
Компот з яблук і кизилу на зиму
Кизиловий компот приголомшливо смачний і сам по собі, але компанія яблук і груш дозволяє напою розкритися ще більше. Додавання яблук солодких сортів також допоможе підсолодити напій натуральним способом.
Інгредієнти: кизил – 540 г; вода – 26 л; цукор – 135 г; яблука – 430 р. Приготування Перед початком приготування кизил очищають від плодоніжок. Очищені ягоди споліскують і дають їм обсохнути. Необхідність видалити кісточку з ягід немає, вона зробить компот ще більш ароматним і додасть терпкості.
Вирізати насінну коробку з яблук плоди і розділіть на 4 шматочки. Укладіть яблучні четвертинки разом з кизилом в вимиту і ошпарену банку, потім всипте цукор і залийте все окропом. Швидко закрутіть стерильні кришки і залиште банки до охолодження перевернутими.
Завдяки подібній технології приготування, що не передбачає варіння, плоди зберігають свою користь і приголомшливий смак.
Компот з кизилу на зиму - простий рецепт
Якщо вас хвилює смак напою і ви не женіться за збереженням максимуму корисних властивостей компоту, то зверніть увагу на цей рецепт. Тут кизил проварюється недовгий час, встигаючи віддати свій колір і аромат, потім залишають на декілька годин настоятися, знову кип'ятять і розливається по банкам.
Інгредієнти: кизил – 430 г; цукор – 85 м; вода – 13 л. Приготування Перебрані і очищений від плодоніжок кизил викладіть в каструльку і засипте цукровим піском. Слідом влийте воду і залиште все проваритися на середньому вогні приблизно 10-15 хвилин. Після, накрийте ємність кришкою і залиште компот настоюватися на 3-4 години. Після того, як він охолов і настоявся, компот повторно кип'ятять, а потім розливають по ошпаренным банкам.
Зрозуміло, якщо ви не збираєтеся заготовляти компот в банках, то необхідність у повторному кип'ятінні відпадає.
Компот з кизилу з кісточкою
Інгредієнти: кизил – 490 г; цукор – 135 г; вода – 29 л. Приготування Очищений від плодоніжок кизил перекладаємо в банку і заливаємо окропом, заповнюючи тару приблизно на третину. Залишаємо окріп на 15 хвилин, після чого переливаємо його в каструльку, змішуємо з цукром і доводимо сироп до кипіння. Знову заливаємо киплячий сироп в банку і доливаємо залишився обсяг окропом.