Компот з кизилу не тільки смачний, а й надзвичайно корисний. При постійному його вживанні завдяки своїм численним цінним властивостям напій буде сприяти позбавленню та профілактики багатьох недуг, а також зміцненню організму і імунітету.
Як варити компот з кизилу з кісточкою - рецепт на зиму
Інгредієнти: Розрахунок на одну трилітрову банку:
кизил з кісточками – 2 склянки; цукровий пісок – 1 склянка; вода очищена – приблизно 25 л. Приготування Ягоди кизилу для приготування компоту перебираємо, позбавляємося від зіпсованих і примятых, а хороші екземпляри споліскуємо прохолодною водою і закладаємо в стерильні банки. Доводимо до кипіння необхідну кількість очищеної води і розливаємо його по підготовленим судинах з ягодами. Прикриваємо ємності прокип'яченими металевими кришками і залишаємо настоятися хвилин на тридцять. По закінченні часу воду зливаємо знову в каструлю, даємо закипіти і знову розливаємо по банках з кизилом. Ще через тридцять хвилин зливаємо відвар в останній раз і ставимо кип'ятитися. У кожну банку з кизилом насипаємо по склянці цукрового піску, після чого заливаємо вміст киплячим відваром, укупориваем кришки і ставимо для повільного остигання кришками вниз під ковдру.
Компот з кизилу і яблук в мультиварці
Інгредієнти: кизил свіжий або заморожений – 300 г; яблука – 300 г; цукровий пісок – 170 г; вода очищена – 2 л. Приготування Особливо насиченим на смак і ароматним виходить компот, зварений у мультиварочном пристрої. Його можна приготувати зі свіжих кизилових ягід, так і з заморожених. В даному випадку ми додамо до ягід свіжих яблук. При бажанні можна при варінні доповнити також напій гілочкою м'яти або паличкою кориці. Це тільки поліпшить смак, зробить багатшими і ароматні.
Вимиті свіжі або заморожені ягоди кизилу поміщаємо в ємність мультиустройства, додаємо також розрізані на часточки яблучні плоди і заливаємо компоненти підігрітою до кипіння водичкою. Всипаємо в компот цукровий пісок, розмішуємо і включаємо режим «Гасіння» на годину. По закінченні часу компотик перелити в глечик, даємо йому охолонути і можемо пробувати.
Компот з кизилу і ожини
Інгредієнти: кизил свіжий або заморожений – 170 г; ожина – 120 г; яблука – 280 м; цукровий пісок – 170 г; лимонний сік – 10 мл; вода очищена – 2 л. Приготування Надзвичайно вітамінний і приголомшливо смачний узвар з кизилу і яблук виходить, якщо приготувати його з додаванням ожини і лимонного соку. Для цього промитий кизил і ожину закладаємо в каструлю, додаємо попередньо очищені від серцевини з насінням і розрізані на часточки яблучні плоди і заливаємо компоненти підігрітою до кипіння водою очищеною. Всипаємо також цукровий пісок, вливаємо лимонний сік, даємо вмісту посуду закипіти. Варимо протягом трьох-п'яти хвилин, після чого знімаємо ємність з вогню, даємо повністю охолонути і настоятися при закритій кришці.
Компот з кизилу, груш і яблук на зиму
Інгредієнти: Розрахунок на одну літрову банку:
кизил – 195 г; груші середнього розміру – 2 шт.; яблука середнього розміру – 2 шт.; цукровий пісок – 75 г; вода очищена – 05 л. Приготування Заготовити такий компот на зиму надзвичайно просто. Досить тільки вимити кизил, груші і яблука і закласти в банки. Яблучні та грушеві плоди необхідно попередньо розрізати на часточки. Насипаємо в кожну ємність цукор, заливаємо вміст банки підігрітою до кипіння водичкою, прикриваємо кришкою і ставимо в посудину з киплячою водою стерилізуватися. Через двадцять п'ять хвилин укупориваем кришки і даємо заготівлях охолонути.