Одним з найбільш натуральних борців з жадобою в літню пору вважається житній квас, приготовлений у домашніх умовах. Маючи під рукою мінімум інгредієнтів, ви зможете приготувати його власноруч, взявши за основу одну з технологій описану в нижченаведених рецептах.
Рецепт житнього квасу на заквасці
Найбільш живим вважається квас з житньої закваски. Таку закваску слід заготовляти за 3-4 дні до планованого приготування квасу. Схема приготування в даному випадку елементарна.
Житнє борошно і теплу воду розводять до консистенції сметани, всипають дрібку цукру і залишають в теплі на добу. По закінченні часу всипають ще трохи борошна для «підживлення», залишають на добу. Протягом найближчих двох діб процедуру повторюють, стежачи за тим, щоб консистенція закваски залишалася сметаноподібної. Коли закваска почне пахнути кислим хлібом і пузиритися – готово.
Інгредієнти: житня закваска – 115 г; вода – 29 л; цукор – 115 г; хліб чорний – 140 г; солод – 3 ст. ложки. Приготування Розділіть чорний хліб на кубики і підсушіть їх у духовці. Підсушений хліб кладуть в будь-яку велику скляну тару разом з темним солодом і заливаємо все окропом. Залишаємо основу напою в теплі до повного охолодження, а потім змішуємо з активною закваскою. Слідом всипте цукор, а після перемішування залиште банку під водяним затвором на добу. По готовності квас добре проціджують і охолоджують.
Квас із житнього ферментованого солоду
Інгредієнти: вода – 18 л; житній солод – 65 г; цукровий пісок – 185 мл; дріжджі – 10 р. Приготування Прокип'ятити воду, залиште її охолодитися до 50 градусів і залийте нею житній солод. Залиште сусло на 2-3 години, потім відберіть порцію і розведіть в ній дріжджі. Вливши дріжджовий розчин, додайте слідом і цукор. Залиште квас в теплі на цілу ніч, вранці зніміть пробу, процідіть і охолодіть.
Домашній квас із житнього борошна – рецепт
Вище нам вже доводилося описувати процес приготування закваски для квасу борошна, яка називається гущею. Якщо вам доводилося готувати квас на гущі раніше, то вам чудово відомо, що її можна зберігати в холодильнику і використовувати для наступних порцій напою. Саме так ми і вирішили вчинити в цьому рецепті.
Інгредієнти: гуща – 480 м; житнє борошно – 440 г; вода – 83 л; цукор – 245 р. Приготування Активуйте гущу, додавши до неї борошна і цукру. Воду закип'ятити і залийте окропом борошно і цукор. Залиште отриману масу накритою, розташувавши зверху ємність з гущею. Залиште все для активації на 4-5 годин, після чого вилийте гущу, добре перемішайте і дайте квасу перебродити на всю ніч. Перед вживанням напій зливають з осаду і охолоджують.
Рецепт квасу житнього хліба
Одним з найбільш простих і популярних вважається рецепт приготування квасу з хлібних сухарів. У даному рецепті разом закваски використовуються покупні дріжджі або дикі штами дріжджів з ягід родзинок.
Інгредієнти: житній хліб – 470 г; цукор – 290 г; вода – 49 л; родзинки – 45 р. Приготування Почніть приготування з обжарювання сухарів. Хлібні шматочки краще за все запікати в духовці без спецій і масла, стежачи, щоб вони не підгоріли. Сухарі заливають окропом, змішують з цукром і залишають охолодитися до 25 градусів. До охолодженого квасу кладуть родзинки і залишають напій дійти до готовності в темному і теплому місці. По завершенні дводобового бродіння, квас з житніх сухарів проціджують, розливають по бутлях з парою-трійкою родзинок і добре охолоджують.