Зараз саме час для домашніх заготовок з винограду і яблук, і ми пропонуємо вам зварити на зиму смачну та запашну компот з участю цих фруктів.
Як зварити компот з винограду і яблук – рецепт на зиму без стерилізації
Інгредієнти: Розрахунок на одну банку об'ємом 3 л:
яблука свіжі – 540 г; виноград – 340 г; цукровий пісок – 220 г; вода фільтрована – приблизно 22 л. Приготування Спочатку підготуємо банки. Їх необхідно помити і простерилізувати будь-яким доступним і зручним способом. Тепер ставимо фільтровану воду закипати, а тим часом споліскуємо виноград, знімаємо ягоди з грон, укладаємо в підготовлені банки і беремося за яблучка. Моєму їх, витягаємо серцевинки і плодоніжки, а м'якоть розрізаємо на шматочки і відправляємо до винограду. При бажанні можна додати в ємність пару часточок лимона і бутон гвоздики для пікантності і додаткового аромату. Заливаємо фрукти в банку закипілої водичкою, прикриваємо судини кришками і залишаємо на десять хвилин. Після закінчення часу воду виливаємо назад в каструлю, а в банки насипаємо необхідну кількість цукру.
Злиту воду підігріваємо до кипіння, проварюємо три-п'ять хвилин і знову виливаємо в банку з фруктами і цукровим піском. Тут же укупориваем кришки, перевертаємо судини дном догори і закутуємо грунтовно чим-небудь теплим для повільного остигання і самостерилизации.
Компот на зиму з винограду, яблук і слив
Інгредієнти: Розрахунок на одну літрову банку:
яблука свіжі – 440 г; виноград – 190 г; сливи – 190 г; цукровий пісок – 125 г; вода фільтрована – 130 мл Приготування За цим рецептом виходить досить концентрований компот, який перед вживанням необхідно розвести кип'яченою водою.
Для реалізації рецепта вимиті яблучка позбавляємо від серцевини і плодоніжок і розрізаємо на шматочки. Укладаємо їх в каструльку, заливаємо невеликою кількістю води і проварюємо на помірному вогні протягом п'яти хвилин. Потім перекладаємо яблучні шматочки зовсім ненадовго в крижану воду, відкидаємо на сито і даємо стекти. Сливи моєму, поділяємо навпіл і позбавляє від кісточок, а виноградини знімаємо з грон. Укладаємо припущені яблука, ягоди винограду і половинки слив шарами в банки до верху. З води, в якій варилися яблука, і цукру варимо солодкий сироп, виливаємо його в ємності з фруктами. Прикриваємо після цього їх кришками і ставимо в посудину з водою для стерилізації. Після закипання стерилізуємо заготовки протягом двадцяти хвилин, після чого укупориваем герметично і після охолодження відправляємо до комори на зберігання.
Компот з яблук, винограду і апельсина
Інгредієнти: Розрахунок на одну банку об'ємом 3 л:
яблука свіжі – 450 г; виноград – 450 г; апельсини – 250 г; цукровий пісок – 250 г; вода фільтрована – 2-22 л. Приготування Неймовірно смачним виходить компот з яблук і винограду, якщо доповнити його часточками апельсина. Для його приготування готуємо виноград і яблучка з урахуванням описаних вище рекомендацій, помивши фрукти, позбавивши від серцевин і плодоніжок, і укладаємо в стерильні банки. У кожну трилітрову ємність кладемо також по два апельсинових гуртка. Цитрусові необхідно попередньо промити і помістити на хвилину в окріп.
Заливаємо компоненти в банку закипілої фільтрованою водою і залишаємо на десять хвилин, прикривши кришкою. Після закінчення часу воду зливаємо в каструлю і знову ставимо на плиту, а в банку всипаємо цукор. Після закипання проварюємо рідина пару-трійку хвилин і виливаємо в банку, заповнюючи її вщерть. Укупориваем тепер заготівлю і ставимо під теплу «шубу» для самостерилизации і повільного остигання.