Компот з глоду володіє практично тими ж властивостями, що і свіжі плоди і виходить приємним на смак і ароматним. Його можна зварити в чистому вигляді, а також доповнити при варінні іншими фруктами або ягодами. Кілька варіацій рецептів заготовки компоту з глоду на зиму, а також варіант приготування напою для дітей представляємо нижче в нашому матеріалі.
Компот з глоду на зиму – простий рецепт з яблуками
Інгредієнти: Розрахунок на одну банку об'ємом 3 л:
глід свіжий – 310 г; яблука – 190 г; очищена вода – 2-22 л; пісок цукровий – 290 г; лимонна кислота – 2 щіпки. Приготування Найчастіше при заготівлі компоту плоди глоду поєднують з яблуками. Так вчинимо в даному випадку і ми. Споліскуємо плоди глоду і даємо стекти, а тим часом беремося за яблука. Моєму їх, позбавляє від серцевин з насінням і нарізаємо часточками. Укладаємо й глід, і яблучні скибочки в банки і заливаємо сиропом. Для його приготування у воду додаємо цукровий пісок і лимонну кислоту і даємо рідини закипіти, а кристалам розчинитися.
Прикриваємо судини з заготівлею кришками і розташовуємо в посудині з гарячою водою. Стерилізуємо банки з компотом п'ятнадцять хвилин з моменту закипання, після чого укупориваем їх, даємо охолонути і переміщаємо до комори на зберігання.
Компот з глоду і шипшини з апельсином – рецепт на зиму
Інгредієнти: Розрахунок на одну банку об'ємом 1 л:
глід свіжий – 1 жменя; шипшина свіжий – 1 жменя; апельсин – 1 зубчик; очищена вода – 05-07 л; пісок цукровий – 90 р. Приготування Надзвичайно корисним виходить компот, приготований з плодів глоду і шипшини. І ті, і інші ягоди мають приблизно однаковий період дозрівання і чудово доповнять один одного в заготовці. Особливий аромат і додасть пікантності апельсинова долька, яку ми додамо в банки разом з основними компонентами.
Приготувати такий вітамінний компотик надзвичайно просто. Досить помістити промиті плоди глоду і шипшини в стерильні банки, додавши також по одній часточки апельсина разом з шкіркою. Заливаємо ягоди окропом і залишаємо настоюватися п'ятнадцять хвилин, прикривши ємності кришками. По закінченні часу воду зливаємо, додаємо цукор, доводимо сироп до кипіння і розчинення всіх кристалів і знову виливаємо в банки. Тут же укупориваем кришки, перевертаємо на них ємності, закутуємо заготівлю теплим пледом або ковдрою і залишаємо самостерилизоваться і повільно остигати.
Як зварити компот з глоду дітям?
Інгредієнти: глід свіжий – 180 г; очищена вода – 520 мл; пісок цукровий – 90 р. Приготування Деякі педіатри не рекомендують давати компот з глоду дітям, особливо без попередньої консультації з лікарем. Адже його лікувальні властивості можуть як допомогти дитині: заспокоїти нервову систему, нормалізувати серцевий ритм або просто наповнити організм вітамінами, так і нашкодити йому. Категорично протипоказаний компот з глоду гіпотонікам і тим, хто має збої в роботі шлунково-кишкового тракту.
Якщо ви впевнені, що компот з глоду саме те, що потрібно вашому малюку, приготувати його можна наступним чином. Плоди позбавляємо від плодоніжок, промиваємо, розрізаємо вздовж навпіл і акуратно выскабливаем кісточки. М'якоть укладаємо в каструлю або сотейник з підігрітою до кипіння водою, додаємо цукровий пісок, даємо вмісту повторно закипіти і через п'ять хвилин знімаємо з плити. Залишаємо компот під кришкою настоюватися до остигання, після чого проціджуємо і даємо дитині невеликими порціями.