У цьому матеріалі ми зупинимося на заготівлі тернового компоту, і спробуємо приготувати ряд максимально освіжаючих, ароматних і корисних напоїв.
Компот із терну на зиму без стерилізації
Під час приготування компотів попередня стерилізація тари або стерилізація вже наповнених банок необов'язкова, що значно скорочує час, необхідний для приготування.
Інгредієнти: ягоди терну – 840 г; цукор – 290 г; вода. Приготування Попередньо промиті ягоди терну переберіть, паралельно видаляючи хвостики і зіпсовані плоди. Наповніть ягодою чисту (бажано попередньо вимиту з содою) банку, влийте окріп слідом. Залиште вміст банки настоятися 15 хвилин. За цей час окріп вбере в себе терновий аромат і встигне злегка підфарбуватися. Перелийте окріп назад в каструлю, всипте цукровий пісок і проваріть сироп над вогнем до повного розчинення кристалів. Киплячим сиропом відразу ж залийте терен у банку і закатайте тару ошпареними кришками.
Компот з терну і яблук на зиму
Для того, щоб отримати напій з максимально вираженим терновим смаком, має сенс витратити трохи більше часу на підготовку ягід і очистити їх від кісточок. У даному рецепті очищений терен ми будемо поєднувати з шматочками яблук, що додають напою свій аромат і солодкість.
Інгредієнти: терен – 210 г; яблуко – 180 г; цукор – 155 г; вода – 740 мл Приготування Перед тим, як приготувати компот з терну на зиму, займіться його підготовкою: очистіть ягоди від хвостиків, розділіть навпіл і видаліть кісточку. Половинки терну розкладіть в чисті банки і відразу залийте окропом. Залиште воду увібрати в себе аромати ягід на 10-15 хвилин, потім злийте рідину і поставте її кип'ятитися з цукром. З яблук видаліть серцевину і наріжте їх довільно і досить крупно. Покладіть шматочки в банки з ягодами і відразу ж залийте все киплячим сиропом. Загорніть тару ошпареними кришками.
Як зварити компот з терену з кісточками на зиму
Ретельно промивши терен, цілим укладіть його на дно чистих банок, заповнюючи останні приблизно на третину об'єму. Інший обсяг залийте окропом, накрийте банки кришками і залиште до повного охолодження. Вода потемніє і вбере в себе частину ягідного аромату. Вилийте рідину в каструлю, всипте цукор, варіюючи солодкість сиропу на свій смак і виходячи з солодощі самого терену (в середньому беруть по 200 г цукру на літр компоту). Закип'ятити сироп з цукровими кристалами до повного їх розчинення, знову влийте в банки і закатайте стерильними кришками.
Компот із терну на зиму - простий рецепт
Терн добре поєднується з іншими ягодами, тому якщо у вас залишилися надлишки врожаю малини, смородини або вишні, які ви не знаєте куди подіти - кидайте їх в компот.
Інгредієнти: терен – 630 г; ягоди – 320 г; цукор – за смаком. Приготування Промивши ягоди терну, розкладіть їх у чисті банки, заповнюючи останні приблизно на третину. Влийте воду, на цей раз заповнюючи всю банку до країв. Накривши ємності кришками, залиште до повного охолодження, потім злийте компот і поверніть його на вогонь. Всипати цукор за смаком, доведіть сироп до кипіння і відразу ж залийте їм вміст тари.
Компот із терну з аличею на зиму
Інгредієнти: алича – 380 г; малина – 115 г; терен – 230 г; цукор – 145 р. Приготування Промиту аличу, малину і терен розподіліть по чистим банкам. Влийте окріп, заповнюючи приблизно половину банки, туди ж всипте цукор. Через 15 хвилин долийте вміст тари крутим окропом так, щоб вода переливалася через край. Відразу ж загорніть банки.