Всім відомі корисні властивості ягід чорної смородини, але небагато знають, що неабиякою цінністю володіють і листя чагарнику. Також як і в ягодах в них міститься левова частка вітаміну C, а також маса інших вітамінів і елементів. Чай, приготований з листя чорної смородини, має потогінні й сечогінні, протизапальні властивості і прекрасно виводять з організму сечову кислоту. Особливо корисно пити такий напій людям із захворюваннями нирок і жовчного міхура, ослабленим імунітетом, а також при анемії або просто для підняття життєвого тонусу. Крім того прекрасний аромат листя смородини дозволяє приготувати з них приголомшливо ароматний напій, яким можна насолодитися зябкими осінніми чи зимовими вечорами.
Як же заготовити листя смородини для чаю і правильно їх засушити, щоб зберегти всі корисні і смакові якості продукту? Про це і про те, як правильно приготувати чай з сушених листя ми розповімо нижче в нашому матеріалі.
Заготівля листя смородини для чаю
Листя смородини для чаю слід збирати у гарну суху погоду в серпні і на початку вересня, коли врожай ягід зібрано, а період опадання ще не настав. Для цієї мети прекрасно підійдуть свіжі, зелені екземпляри без пожовклих ділянок або різного роду пошкоджень. Не слід збирати листя у підстави або у самої верхівки гілки, щоб не зашкодити подальшому врожаю порічкових ягід. Увагу слід приділити тим листочками, які розташовані по центру стебел. Не рекомендується також зривати сировина разом з плодоніжками, краще скористатися ножицями зрізати листові пластини без них.
Як правильно сушити листя смородини для чаю?
Зібрані листя смородини слід розстелити на чистому тканинному відрозі або аркуші паперу в сухому провітрюваному приміщенні. Ідеальним варіантом у приватному будові буде горище. Можна також розташувати заготовку під навісом, у тіні або на балконі, але у такому разі слід прикрити її марлею, щоб захистити від мух і інших комах.
Залежно від температурних умов для сушіння може знадобитися від трьох до десяти днів. Час від часу слід перемішувати листочки, переглядати заготівлю і позбавлятися від сумнівних примірників. Якщо температурні умови чи інші чинники не дозволяють висушити листя смородини старим добрим способом, то можна для цієї мети скористатися сушаркою для фруктів та овочів або просто духовкою. Температурний режим при цьому необхідно підтримувати на рівні вісімдесяти градусів, а сировина час від часу перемішувати.
Після сушіння листя смородини слід подрібнити будь-яким доступним способом і скласти в полотняний мішечок або в паперові пакети.
Для приготування чаю можна використовувати сушені листя чорної смородини в чистому вигляді або ж поєднувати їх з сушеної м'ятою, липою, квітами жасмину або іншими композиціями з фруктових і ягідних листя. Крім того такий заготівлею можна просто доповнювати класичний чорний або зелений чай, наповнюючи його цінними властивостями, або приготувати напій з додаванням ягід, як сушених так і свіжих або заморожених.
Далі пропонуємо базовий рецепт приготування чаю з листя чорної смородини, який можна змінювати на свій розсуд, додаючи інші компоненти.
Фруктовий чай зі смородини Інгредієнти: листя смородини – 2 ст. ложки; вода фільтрована – 520 мл; мед або цукровий пісок за смаком. Приготування Сушені листя поміщаємо в прогрітий фарфоровий чайник і заливаємо підігрітою до кипіння водичкою. Прикриваємо посудину кришкою і зверху махровим рушником і даємо настоятися вмісту хвилин двадцять-тридцять. Після закінчення часу отриманий настій використовуємо як заварку, налив в чашку і розбавивши окропом. Доповнюємо смак напою за бажанням медом або цукровим піском і насолоджуємося.