Серед усіх способів приготування кави будинку, зварена в турці вважається одним з найбільш простих і доступних. Ця стародавня технологія приготування дозволяє екстрагувати максимум смаку за мінімум часу за умови, що ви будете дотримуватися кілька базових правил. Про те, як заварити смачну каву в турці ми детально розповімо нижче.
Як смачно зварити каву в турці?
Секрети смачної кави в турці прості. Перед початком приготування необхідно вибрати правильну джезву (саме так називають нехитрий посудину для варіння кави в Туреччині). Кращими джезвами вважаються ті, що виготовлені з міді, яка здатна розподіляти тепло рівномірніше агрегатів з інших матеріалів. Горлечко турки повинно бути досить вузькими, щоб через нього каву не выкипал і зберігав максимум своїх смако-ароматичних властивостей.
Крім самого сорти кави, на смак готового напою позначається якість води, в якій ви вирішите варити подрібнені зерна. Вибирайте свіжу фільтровану воду і не готуйте напій на водопровідній!
Перед тим, як правильно зварити смачну каву в турці, зерна слід змолоти. Справжній кавовий гурман ніколи не буде зберігати вдома вже мелені зерна, а вважатиме за краще подрібнювати їх перед вживанням. На одну порцію насипте в ємність чайну ложку кави з невеликою гіркою. Якщо п'єте солодкий кава, то тут же і додайте цукор. Мелену каву в турці заливається чистою холодною водою, після чого саму турку поміщають над невеликим вогнем і перемішують її вміст, обережно похитуючи. Перемішування здійснюється один раз.
Відразу після перемішування поверхню напою покриється світлої пінкою, яка буде темніти по мірі нагрівання. Цей нюанс найголовніший серед усіх присвячених тому, як зварити смачну каву в турці будинку: головне ні в якому разі не допускати кипіння напою. Як тільки потемніла пінка почне підніматися вгору,
тут же зніміть турку з вогню і дайте їй опуститися. Якщо дозволите кипіння, то «корочка» у вигляді пінки покриває напій, порушиться і випустить весь смак і аромат. До речі, для того, щоб екстрагувати максимум смаку з мелених зерен, турку можна повернути назад на невеликий вогонь і знову залишити напій доходити до кипіння. Подібна процедура може повторюватися не один раз: чим частіше ви будете нагрівати і знімати кави з вогню, тим густіше і міцніше він вийде. При наливанні каву в чашку, намагайтеся зберегти пінку, бувалому любителю кави вона з першого погляду зможе розповісти про якість, який стояв перед ним напою.