Хочете урізноманітнити свій асортимент заготовок чим-небудь оригінальним? Зробіть гогошари по-молдавськи за нашими рецептами і ви неодмінно станете шанувальником цього закусочного страви.
Мариновані гогошари по-молдавськи з медом на зиму
Інгредієнти: Розрахунок на 4 баночки по 700 г:
гогошари – 4 кг; вода – 500 мл; мед – 200 г; сіль – 30 г; рослинна рафінована олія – 400 мл; часник – 4 головки; лаврове листя – 4 шт.; яблучний оцет 6% – 400 мл; горошини запашного перцю – 10 шт.; гвоздика – 4 шт. Приготування Гогошари гарненько промиваємо в холодній воді, позбавляє від плодоніжок і насіннєвих коробок і нарізаємо на поздовжні скибочки. Також чистимо часник і розрізаємо кожен зубчик на дві або три частини.
У великій ємності змішуємо воду, мед, оцет, олію, кидаємо сіль, лаврове листя, горошки перцю і бутони гвоздики. Визначаємо посуд з маринадом на вогонь і, помішуючи, підігріваємо до кипіння. Опускаємо часточки перцю, знову доводимо до кипіння і кидаємо половинки часничку і даємо прокипіти десять хвилин.
Розкладаємо гогошари в попередньо простерилізовані сухі банки, заливаємо маринадом і закатуємо стерильними кришечками. Закутуємо заготівлю грунтовно теплою ковдрою до повного остигання, не забуваючи перевернути банки догори дном.
Мариновані гогошари по-молдавськи з медом і селерою
Інгредієнти: Розрахунок на 8-10 баночок по 700 г:
гогошари – 5 кг; мед – 200 г; сіль – 60 г; рослинна олія – 1 л; часник – 15 головок; лаврове листя – 10 шт.; яблучний оцет 6% – 500 мл; горошини запашного перцю – 30 шт.; селера – 8-10 гілочок. Приготування Гогощары моєму в холодній воді, витираємо насухо, позбавляє від насіннєвих коробок і плодоніжок і розрізаємо на чотири частини. Чистимо часник і нарізаємо на пластини довільного розміру. Стерилізуємо баночки, висушуємо і укладаємо на дно кожної з них ошпарену окропом і просушену гілочку селери.
У казані або сотейнику змішати рослинне масло з медом, оцтом, сіллю, кидаємо лаврове листя, горошини запашного перцю і підготовлений часник і визначаємо на вогонь. Прогріваємо до кипіння, помішуючи, і починаємо невеликими порціями закладати підготовлені четвертинки гогошар. Кількість овоча, набраної в маринад повинно бути таким, щоб овочі повністю змогли їм покритися. Даємо гогошарам закипіти, витримуємо у вируючій пряної суміші одну хвилину і тут же розкладаємо їх разом з лавром і часничком за заздалегідь підготовленим банкам з селерою.
Укупориваем баночки стерильними кришками, перевертаємо догори дном і грунтовно закутуємо теплою ковдрою на кілька діб. Необхідний маринад гогошари вбирають при кипінні і пускають сік, тому не вимагають заливки маринадом.
Фаршировані гогошари по-молдавськи на зиму
Інгредієнти: Розрахунок на одну 15-літрову банку:
гогошари – 1 кг; ріпчаста цибуля – 200 г; яблука – 1 кг; часник – 5 зубчиків; сіль – 10 г; цукровий пісок – 45 г; лаврове листя – 3 шт.; рослинна рафінована олія – 100 мл; оцет 9% – 45 мл; горошини чорного і запашного перцю -8 шт.; вода – 30 мл; лимонний сік; петрушка. Приготування
Гогошари промиваємо, витираємо насухо, видаляємо плодоніжки і витягаємо насінні коробки. Яблучка чистимо, натираємо на тертці і скроплюємо лимонним соком. Очищаємо, шаткуємо цибулю і змішуємо з яблучної
масою. Наповнюємо отриманою начинкою гогошари і визначаємо в сотейник або каструльку. Часник чистимо і укладаємо зубці між перцями, чергуючи з гілочками петрушки.
Змішуємо воду, рослинне масло, оцет, сіль, цукровий пісок, кидаємо лаврове листя, горошки перцю, перемішуємо, визначаємо на вогонь і прогріваємо до кипіння. Заливаємо отриманим маринадом наші гогошари, ставимо на плиту і протушиваем їх під кришкою на несильному вогні тридцять п'ять хвилин. Гарячими укладаємо фаршировані гогошари в банку, заливаємо рідиною, в якій вони тушкувалися, закатуємо кришку і визначаємо банки під ковдру догори дном до повного охолодження.