Гогошар - це різновид солодкого перцю, відмітною особливістю якого є більш гострий смак, ніж у традиційного болгарського перчика. Саме завдяки цій якості мариновані гогошари виходять неймовірно смачними і якщо вам не доводилося раніше пробувати цю приголомшливу заготівлю, обов'язково рекомендуємо приготувати її на зиму за нашими рецептами. Її пряний трохи гоструватий смак, який пом'якшується кисло-солодким маринадом, чудово доповнює м'ясні страви і ідеально підійде для святкового застілля.
Це блюдо особливо поширена в Молдавії та тому кращі варіанти його приготування перекочували до нас з молдавської кухні.
Мариновані гогошари по-молдавськи з медом
Інгредієнти: гогошари – 25 кг; мед – 100 г; сіль – 30 г; рослинна олія – 05 л; часник – 6 головок; лаврове листя – 4 шт.; яблучний оцет 6% – 250 мл; горошини запашного перцю – 12 шт. Приготування Гогошари промиваємо, обсушуємо, позбавляємо плоди від плодоніжок і нутрощів з насінням. В залежності від розміру перці розрізаємо на дві або чотири частини. Очищаємо від лушпиння часник і шаткуємо пластинами.
У глибокий посуд з товстим дном наливаємо рослинне масло, яблучний оцет, сіль, закладаємо мед, кидаємо листя лавра, запашний перець горошком, нарізаний раніше часничок та розміщуємо її на плиті. Підігріваємо маринадних суміш до кипіння, помішуючи, і завантажуємо в неї частинами підготовлені перці. Порції повинні бути невеликими, щоб всі овочі були покриті пряною сумішшю. Доводимо масу до кипіння, витримуємо гогошари в маринаді при помірному кипінні приблизно одну хвилину і відразу ж визначаємо за сухим стерильним баночках, додаючи також часничок, лаврушку і горошини перцю. Укупориваем ємності прокип'яченими кришками, і грунтовно закутуємо заготівлю, перевернувши банки догори дном. Коли заготовка повністю охолоне, можна прибирати її на зберігання в комору.
Гогошари за цим рецептом виходять особливо смачними. Як ви вже встигли помітити, маринад не містить ні краплі води. Овочі просочуються їм при кипінні і виділяють сік.
Мариновані гогошари - простий рецепт на зиму
Інгредієнти: гогошари – 4 кг; вода – 500 мл; цукровий пісок – 200 г; сіль – 30 г; рослинна олія – 400 мл; часник – 4 головки; лаврове листя – 4-8 шт.; яблучний оцет 6% – 400 мл; горошини запашного перцю – 10 шт.; гвоздика – 4 шт.: зелень селери (за бажанням). Приготування Вимиті в холодній воді гогошари позбавляємо від насіннєвих коробок і плодоніжок і розрізаємо на шматочки бажаної товщини. Очищаємо зубчики часнику і нарізаємо пластинами, товщиною близько одного міліметра.
У глибоку ємність з товстим дном наливаємо воду, додаємо оцет, рослинне масло, додаємо сіль, цукровий пісок, кидаємо листя лавра, горошини запашного перцю і гвоздику. Якщо ви не любите якусь пряність, можна її замінити на більш зручній.
Підігріваємо маринад до кипіння, завантажуємо підготовлені часточки гогошар та пластини часнику, знову даємо закипіти і проварюємо протягом двох-трьох хвилин. Якщо ви маринуете перці цілком або розділили їх тільки на
половинки, то проваріть їх в маринаді хвилин десять.
Визначаємо гогошари в заздалегідь підготовлені стерильні сухі баночки, за бажанням поклавши на дно по гілочки селери, заливаємо маринадом, в якому вони варилися і укупориваем прокип'яченими кришечками. Ховаємо банки під теплу ковдру, розмістивши їх догори дном, і залишаємо до повного охолодження приблизно на два дні.
Тепер ви знаєте, як правильно маринувати гогошари. Залишилася справа за малим-придбати достатню кількість диво-перців, приділити зовсім небагато часу для їх маринування і насолоджуватися неймовірним смаком до наступного врожаю.