Мамалига – особливе сакральне традиційне блюдо в молдавської та румунської кухні. Деякі думають, що мамалига – це каша, що в корені невірно: і молдавани і румуни позиціонують мамалигу як «варений хліб». Готову мамалигу подають на стіл у вигляді суцільного виробу (саме як хліб) і нарізають на шматки суворою ниткою або спеціальним дерев'яним, або роговим ножем.
Звичайно готують мамалигу з кукурудзяного борошна, використовуючи казан і спеціальну дерев'яну мішалку. Класичний процес приготування мамалиги з борошна – це складний ритуальний сімейний танець для двох осіб.
Новий підхід Останнім часом, у Молдавії мамалигу часто готують з кукурудзяної крупи дрібного помелу, що й зрозуміло: швидко і зручно. Виходить така спрощена мамалига кілька грубіше, але в цілому, теж досить непогано (а з дієтологічної точки і, взагалі, дуже добре). Тобто, приготування мамалиги з кукурудзяної крупи значно простіше, розповімо, як її варити.
Вибір крупи Вибираючи в магазині кукурудзяну крупу, зверніть увагу не тільки на помел, але і на термін придатності, а також герметичність упаковки (в кукурудзяній муці або дрібної крупі дуже швидко й хвацько заводиться круп'яна моль ). Не купуйте кукурудзяне борошно запас або зберігайте в скляних 1-літрових банках щільно закупорених.
Мамалига з кукурудзяної крупи зі шкварками – рецепт
Інгредієнти: крупа кукурудзяна дрібна – 1 частина (наприклад, 500 м); вода – приблизно 3 частини (тобто, 15-2 літри); олія соняшникова нерафінована – 5-8 ст. ложок; сало свиняче свіже сире – 300 г; сіль. Приготування Ставимо на вогонь чайник з водою.
Мамалигу варимо в казані або сотейнику.
Спочатку злегка підігріваємо казан і змащуємо його шматочком сала зсередини (це робиться для того, щоб потім легко отримати готову мамалигу з робочої посуду єдиним цілісним виробом). Насипаємо крупу, вливаємо олію і перемішуємо, має виглядати як мокрий пісок. По ідеї до цього моменту вода в чайнику як раз закипає. Заливаємо крупу в казані потрібною кількістю окропу, при цьому безперервно помішуємо лопаткою. Присаливаем. Варимо мамалигу приблизно 15 хвилин. Якщо виходить швидше, вливаємо ще окропу і активно перемішуємо. Під кінець, коли мамалига загусає розрівнюємо поверхню лопаткою і, швидко схопивши казан за вушка (з рушником або прихватками), спочатку крутимо його з центральної вертикальної осі в різні боки, потім перевертаємо на чисту дерев'яну дошку, наш «хліб варену» повинен опинитися на ній. Якщо необхідно, заравниваем-загладжує поверхню. Накриваємо мамалигу чистою полотняною серветкою і даємо постояти хвилин 10. Розрізаємо на шматки натягнутою суворою ниткою.

Готуємо шкварки: сало нарізаємо дрібними кубиками (приблизний розмір в см 05 х 05 х 05) і закладаємо в гріються сковороду. Вытапливаем жир наполовину на середньому вогні. Подаємо мамалигу зі шкварками, поливши жиром. До мамалиги також добре подати сметану, сир, бринзу, мітітеї (виріб з м'яса яловичого і/або баранячого зразок кебаба), костицу (свинячі відбивні на кісточці), шматки маринованого або запеченого товстолобика свіжі овочі, гівеч, домашню ікру з баклажанів.
Звичайно ж, під мамалигу слід подати і незрівнянного молдавського вина, плодової ракії або дивина (місцевий аналог коньяку).