Гівеч являє собою ні що інше, як овочеве рагу. На відміну від болгарського гивеча, гівеч в Молдові готується лише з овочів і бобових. Готову страву господині подають до столу в гарячому або холодному вигляді, а також не рідко консервують. Про те, як приготувати молдавський гівеч, ми поговоримо далі.
Молдавський овочевий гівеч
Інгредієнти: томати - 1 кг; ріпчаста цибуля - 2 шт.; морква - 2 шт.; солодкий перець - 1 кг; баклажани - 1 кг; рослинна олія - 200 мл; сіль, перець - за смаком. Приготування Першим ділом займемося баклажанами, так як їм необхідно позбутися гіркоти. Для цього овоч нарізаємо великими кубиками, гарненько солимо і залишаємо під пресом десь на годину. Після закінчення часу промиваємо баклажани холодною водою, а надлишки вологи вбираємо серветкою.
У казані або товстостінній сковороді розігріваємо невелику кількість рослинного масла. Обсмажуємо на олії дрібно нарізану цибулю і натерту моркву. Додаємо до засмажки нарізані і очищені від насіння солодкі перці і баклажани. Так як баклажани вбирають у себе багато масла, на цьому етапі готування його необхідно підлити.
Поки перці обсмажуються, займемося томатами. Шкірку плодів надрізаємо хрест-навхрест і обдаємо томати окропом. Знімаємо відокремлену шкірку, а самі плоди натираємо на тертці, пропускаємо через м'ясорубку або збиваємо в блендері – словом, пюрируем будь-яким зручним способом. Отримане томатне пюре виливаємо в казан з обсмаженими овочами і тушкуємо гівеч по-молдавськи на слабкому вогні до тих пір, поки всі овочі не стануть м'якими.
Молдавський гівеч – рецепт
Інгредієнти: томати - 1 кг; болгарський перець - 3 шт.; цвітна капуста - 1/2 качана; стручкова квасоля - 1 ст.; баклажан - 2 шт.; солодкий перець - 4 шт.; ріпчаста цибуля - 2 шт.; морква - 2 шт.; сіль, перець - за смаком; часник - за смаком; гострий перець - за смаком; рослинне масло. Приготування У казані розігріваємо олію і обсмажуємо на ньому дрібно нарізану ріпчасту цибулю і моркву до тих пір, поки цибуля не стане прозорим. Поки на сковороді готується пассеровка, ми займемося баклажанами, їх необхідно вимочити у гарячому солоному розчині хвилин 10-15.
На сковороду з цибулею і морквою кладемо нарізану соломкою солодкий перець, квасоля і розібрану на дрібні суцвіття цвітну капусту. Залишаємо овочі обсмажитися 4-5 хвилин, потім закладаємо баклажани і продовжуємо готування ще 7 хвилин, при необхідності підливаючи масло. В кінці додаємо спеції, часник і гострий перець за смаком, і заливаємо гівеч пюрированными томатами. Тушкуємо страву на малому вогні до м'якості овочів.
Гівеч по-молдавськи з яблуком і овочами
Інгредієнти: томати - 1 кг; кабачок - 400 г; баклажан - 400 г; солодкий перець - 3 шт.; ріпчаста цибуля - 2 шт.; морква - 2 шт.; стручкова квасоля - 1 ст.; яблуко (кисле) - 2 шт.; часник - 1/4 головки; рослинна олія; сіль, перець - за смаком; свіжа зелень. Приготування Баклажани, попередньо вимочені в солоному розчині, обсушені і нарізані, запікаємо в розігрітій до 180°С духовці півгодини. Разом з баклажанами на решітку духовки кладемо солодкі перці. Запечені овочі остуджуємо і зрізаємо з них шкірку.
Кабачки ріжемо великими кубиками, цибулю подрібнюємо, а моркву натираємо на некрупною тертці. Помідори очищаємо від шкірки і нарізаємо невеликими кубиками.
У товстостінному казані розігріваємо олію і обсмажуємо на ньому спочатку цибулю з морквою 3-4 хвилини, потім кабачки, аналогічний період часу, і томати. Після закипання вмісту посуду, кладемо в гівеч яблука і стручкову квасолю, трохи часнику і спеції за смаком. Чекаємо, поки яблука стануть м'якими, і кладемо запечені баклажани і перець. Традиційно страву подають у холодному вигляді, але ніхто не возбранит вам подати гарячий молдавський гівеч, посипавши його свіжою зеленню.