Мітітеї - дуже смачне і дуже популярна м'ясна страва молдавської та румунської кулінарних традиціях. По виду мітітеї нагадують маленькі ковбаски без оболонки. Існує легенда про те, що придумав це блюдо господар одного з молдавських кабачків, де подавалися смажені на гратаре ковбаски і вино. Так ось, як-то при великому напливі відвідувачів цей винахідливий кулінар раптом виявив, що кишки для виготовлення ковбасок скінчилися - довелося придумати смажені ковбаски без оболонки. А може, і не так все було
Як приготувати мітітеї?
Класичні молдавські мітітеї готуються з мелкорубленного баранячого або яловичого м'яса, іноді з додаванням невеликої кількості жирної свинини або сала (м'ясо інших тварин для приготування цієї страви не використовується) з додаванням бульйону (або води), часнику, меленого чорного і червоного перцю, сухих спецій і солі. Смажать мітітеї на решітці гратара (жаровня типу мангалу). Можливі й інші варіанти приготування: мітітеї можна запекти в духовій шафі (на решітці або на деку) або засмажити на сковороді, але, зрозуміло, на гратаре виходить смачніше. До столу мітітеї подають гарячими, красиво підрум'яненими і добре прожареними. До цього чудового блюда можна подати мамалигу, молоду тушковану стручкову квасолю або подваренний (можна консервований) зелений горошок, мариновані гогошари, інші соління і маринади, овочевий гівеч або мусаку, прості овочеві салати з огірків, помідорів, цибулі і солодкого перцю. Зрозуміло, до мититеям подають незрівнянне молдавське вино, краще червоне столове, краще всього - домашнє. Можна, звичайно, і ракію подати або дивин (молдавський коньяк або бренді).
Мітітеї: рецепт класичний
Інгредієнти: 08-1 кг яловичого (а краще телячого) м'яса; грам 30 свинячого шпига або жирної свинини - не більше 100 г; 4-5 зубчиків часнику; перець мелений чорний і червоний; 4-5 столових ложок води; зелень селери або любистка; сіль. Краще, щоб 2/3 яловичого м'яса було першого сорту, а решта - з голяшки або шиї, де більше грубої сполучної тканини.
Приготування: Як готувати мітітеї? Спочатку яловичину слід промити, обсушити чистою полотняною серветкою, звільнити від плівок і сухожиль, нарізати шматками приблизно по 50 г М'ясо злегка підсолимо, помістимо в глибоку емальовану або глиняну миску і накриємо кришкою. М'ясо в мисці слід потримати при кімнатній температурі 2-3 години, а потім йому непогано б постояти добу (ну, або трохи менше) в прохолодному місці. Підготовлене таким чином м'ясо треба пропустити через м'ясорубку з великою насадкою. Потім змінимо насадку на дрібну і пропустимо через м'ясорубку сало або свинину, а також часник. Додамо мелений перець (чорний і червоний) і холодну воду. Можна додати і інших сухих спецій (базилік, чебрець, чабер, орегано) - це справа смаку. Ретельно промесим фарш руками і відіб'ємо на столі. Залишимо його дозріти ще години на 3-4 в прохолодному місці, а вже потім, нарешті, сформувати з фаршу ковбаски мокрими руками (приблизний розмір: довжина - 8 см, діаметром 2 см). Якщо не збираєтеся смажити відразу всі мітітеї, можна викласти їх на тонкі дощечки і зберігати деякий час у холодильнику.

Як смажити мітітеї?
Традиційно мітітеї смажать або запікають. Щоб приготувати класичні мітітеї, змащуємо розпечену ґрати гратара шпигом або баранячим салом. Якщо запікаємо в духовій шафі, то під решітку ставимо деко (можна підлити води в нього - тоді мітітеї вийде соковитіше). У процесі запікання або смаження мітітеї акуратно перевертаємо для рівномірного прожарювання та отримання красивого золотисто-коричневого відтінку скоринки. Готові мітітеї з яловичини обов'язково подаємо із зеленню. Окремо подаємо соус муждей (часник, товчений з сіллю і олією) або гострий часниково-томатний соус. Можна приготувати мітітеї з баранини або суміші баранини і телятини - теж буде смачно.