Пастрома - традиційне блюдо Молдавії та Румунії, спочатку, поряд з солониною і бастурмою, служила одним з рецептів для збереження м'яса, проте до наших днів воно дійшло в якості м'ясної делікатесу, улюбленого багатьма. Спочатку пастрому готували зі свинини або яловичини, але потім популярність здобули і рецепти з птиці, в основному індички і курки.
Куряча пастрома - класичний рецепт
Як завжди починаємо з класики - справжня пастрома солонувата і пряна, дуже ароматна і відмінно підходить в якості заміни традиційної ковбасі.
Інгредієнти: куряча грудка - 1 шт. Для засолювання:
вода - 05 л; сіль - 1 1/2 ст. ложки. Для обмазування:
орегано, базилік - 2 ст. ложки; паприка солодка - 2 ст. ложки; гірчиця - 1 ст. ложка; коріандр (зерна) - 1 ст. ложка; коріандр (мелений) - 1 ст. ложка; рослинне масло - 3 ст. ложки. Приготування Курячу грудку відокремлюємо від кісток, отримані філе промиваємо, сушимо і обрізаємо від жиру і плівок. Обидва філе покласти в солоний розчин на 2 години, потім обсушуємо і надрізаємо уздовж, але не до кінця, а щоб отримати суцільний пласт. Цей пласт ми промазуємо заздалегідь підготовленою сумішшю прянощів, гірчиці та олії, звертаємо майбутню пастрому рулетом, замотуємо ниткою і обмазуємо залишилася сумішшю прянощів зовні. Приготування пастроми займе близько 2 годин, при цьому перші 15 хвилин рулет запікають при 250 градусах, а потім духовку вимикають і готування продовжується на залишковому теплі до повного охолодження.
Пастрома з медом і гірчицею в домашніх умовах
Інгредієнти: куряче філе - 2 шт. Для засолювання:
вода - 1 л; сіль - 2 ст. ложки. Для обмазування:
мед - 1 ч. ложка; гірчиця - 1 ч. ложка; суміш перців - 1 ч. ложка; рослинна олія - 2 ст. л; паприка - 1 ст. ложка; коріандр (зерна) - 1 ст. ложка; часник - 2 зубчики. Приготування Куряче філе миємо та очищаємо від плівок, потім замочуємо в соляному розчині на 2 години.
Засолене м'ясо промиваємо, сушимо і розрізаємо вздовж на один суцільний пласт. У невеликій мисці готуємо суміш гірчиці, меду, олії, перцю і роздавленого часнику, обмазуємо пласт з обох сторін, а потім загортаємо його в рулет і фіксуємо ниткою. Сформований рулет присипаємо паприкою і зернами коріандру.
Процедура приготування залишається незмінною: спочатку пастрому поміщають в розігріту до 250 градусів духовку на 15 хвилин, а потім саму духовку вимикають, а м'ясо готують ще 15-2 години на залишковому теплі, не відкриваючи дверцята.
«Проста» пастрома з курки - рецепт
Якщо ви навідріз відязикалися від покупних м'ясних продуктів - то куряча або м'ясна пастрома зможуть з лишком замінити покупну продукцію. Натуральне ароматне м'ясо, просочене спеціями, відмінно доповнить ваш сандвіч в компанії з шматочками томатів та бринзи.
Інгредієнти: курячі грудки - 2 шт.; вино червоне сухе - 1 ст.; мед - 2 ст. ложки; діжонська гірчиця - 1 ст. ложка; суміш італійських трав - 2 ст. ложки; суміш перців - 1 /2 ч. ложки; часник - 6 зубчиків; сіль - 1 1/2 ст. ложки; паприка солодка - 1 ст. ложка. Приготування «Проста» пастрома з курячої грудки готується дещо іншим, більш зручним способом. Для нього необхідно прогріти склянку вина разом зі спеціями (крім італійських трав), медом, гірчицею і тиском часником.
В одержаний теплий маринад закладаємо курячі грудки очищені від надлишку жиру і плівок. Процес маринування займає від 2 годин до 1 доби, в залежності від того, яким часом ви володієте, однак чим більше - тим краще. Готові пряні грудки можна залишити в первісному вигляді, а можна сформувати рулет. Так чи інакше, поверхню майбутньої пастроми перед готуванням рясно посипаємо італійськими травами, а після блюдо викладаємо на застелений фольгою деко.
Далі все як і раніше: духовку розігріваємо до 250 градусів, готуємо 15 хвилин, вимикаємо і даємо пастроме доготовиться ще 2 години. Приємного апетиту!