У цій статті піде мова про молдавської кухні. Ми поговоримо про те, як робити мамалигу - круту кукурудзяну кашу. Для молдаван мамалига виступає і гарніром, і хлібом, і основним самостійною стравою. До неї подають м'ясо, сир і навіть гриби.
Молдавська мамалига - рецепт
У приготуванні мамалиги немає нічого складного, але все ж, потрібно знати деякі секрети. Як правильно варити мамалигу, ми розповімо вам нижче.
Інгредієнти: борошно кукурудзяна - 200 г; вода - 600 мл; вершкове масло - 20 г; цибуля - 2 шт.; овеча бринза - 150 р. Приготування Кукурудзяне борошно необхідно попередньо просушити в духовці. Якщо у вас її немає, то борошно можна приготувати самостійно, перемоловши в кавомолці кукурудзяну крупу. Готувати мамалигу краще в казанку. Наливаємо воду в казан, додаємо сіль і доводимо до кипіння. Тепер, потроху додаємо борошно, краще це робити, просіваючи її через сито. Обов'язково потрібно безперервно помішувати дерев'яною ложкою. На маленькому вогні готуємо мамалигу близько 25 хвилин. Головний нюанс приготування цієї страви - протягом усього часу мамалигу потрібно постійно заважати дерев'яною ложкою. Причому, заважати старанно, щоб нічого не пристало до дна казанка, ні до стеночкам. У самому кінці приготування ложку потрібно змочити в холодній воді і відокремити вміст казанка від стіночок. Після цього залишаємо мамалигу ще на 2 хвилини на вогні, а потім знімаємо, ставимо казан в тазик з холодною водою буквально на хвилинку (це робиться для того, щоб мамалига краще відставала від стіночок), потім струшуємо казанок і перевертаємо вміст на дерев'яну дошку або рушник. На блюдо викладати її не рекомендується, дерево і тканина зможуть увібрати в себе рідину. А на блюді мамалига запітніє, і смак її зіпсується. Якщо все вийшло правильно, то мамалига не повинна розвалюватися, вона повинна тримати форму - тобто виходить коржик, яка повторює форму казанка, в якому вона варилася. До речі готовність цієї страви можна перевірити таким способом: в центр казана вертикально вставляється дерев'яна качалка і швидко обертається руками. Якщо скалка залишилася сухою, значить, мамалига вже готова. Прийнято нарізати кукурудзяну мамалигу ниткою або дерев'яним ножем. Подають блюдо із смаженою на вершковому маслі цибулею і подрібненої овечою бринзою. Також мамалига чудово поєднується з козячим сиром.
Рецепт приготування мамалиги з м'ясом і соусом «муждей»
Інгредієнти: Для мамалиги:
кукурудзяне борошно - 1 ст.; вода - 3 ст.; сіль. Для піджарки:
свинина - 500 г; цибуля - 1 шт.; сіль, перець - за смаком. Для соусу:
м'ясний бульйон - 50 мл; часник - 5 зубчиків; сіль, перець - за смаком; лимонний сік - 20 мл; рослинне масло - 20 мл; зелень кропу і петрушки - 30 р. Приготування Як правильно готувати мамалигу, ми докладно описали в попередньому рецепті. А зараз ми розповімо, як зробити мамалигу з м'ясом і соусом. Отже, м'ясо миємо, обсушуємо серветкою і нарізаємо шматочками. Лук очищаємо і нарізаємо півкільцями або дрібними кубиками - це залежить тільки від вашого бажання. Обсмажуємо м'ясо з цибулею на сковороді з рослинним маслом. Майже в самому кінці приготування додаємо сіль і перець за смаком.
Тепер приступаємо до приготування соусу «Муждей». Готується він зовсім просто: зубчики часнику очищаємо і розтираємо з сіллю до стану кашки,
потім в нього додаємо рослинне масло, лимонний сік (за бажанням можна замінити винним оцтом), перемішуємо, додаємо м'ясний бульйон (якщо бульйону немає, можна використати звичайну кип'ячену воду). Ще раз все перемішуємо і додаємо подрібнену зелень кропу і петрушки, солимо і перчимо за смаком. Іноді в цей соус додають трохи подрібнених волоських горіхів. Мамалигу подаємо до столу, поливши соусом, з підсмаженим м'ясом.
До речі, якщо у вас залишилася мамалига, її можна порізати на шматочки і підсмажити на вершковому маслі. А подавати її потрібно зі сметаною до чаю.