В даний час в кулінарному рух і творчість набирає популярність латиноамериканська кухня, точніше, висока кухня Анд, яка, зрозуміло, немислима без соусів.
Сальса – універсальний овочевий соус спочатку мексиканського походження, популярний зараз у всьому світі.
Варіантів рецептів сальси відомо безліч. До його складу можуть входити овочі, фрукти, а також обов'язково гострий перець чилі і часник.
Наводимо деякі прості рецепти сальси, адаптовані до тих продуктів, які можна знайти в магазинах РФ на пострадянському просторі.
Томатна мексиканська сальса – класичний рецепт приготування
Інгредієнти: помідори, консервовані в пульпі – 1 банку ємністю 200 мл приблизно; перець червоний солодкий – 1 шт.; перець чилі свіжий червоний – 1 шт. (можна маленький перчик, який росте в горщику на підвіконні); білий цибуля – 05 шт.; зелень (петрушка і кінза); часник – 4 зубчики; лайм – 1 шт. (або лимон); сіль. Приготування Перчик чилі розрізаємо уздовж, видаляємо насіння. Чистимо часник, цибулю і закладаємо в блендер. Туди ж зелень, перець і помідори. Доводимо до стану овочевого пюре. Вливаємо томатну пульпу, сік лайма і/або лимона. Сіль – за смаком. Така сальса добре підходить до свинячого або яловичого м'яса. Також подавайте страви з картоплі , тортилії або поленту, салати з квасолею, рис, текілу.
Сальса верде – рецепт приготування (зелений соус)
Інгредієнти: плід авокадо – 1-2 шт.; плід фенхеля – 1 шт.; перець чилі свіжий зелений – 1 шт.; цибуля біла – 1 шт.; часник – 4 зубчики; зелень (петрушка, кінза); лайм або лимон; сіль. Приготування М'якоть плоду авокадо, плід фенхеля, зелений гострий перець (без насіння), очищений цибулю, часник і зелень пробиваємо в блендері до стану пюре. До складу зеленої сальси можна також включити огірки, каперси і молоді оливки без кісточок.
Вливаємо сік цитрусових. При бажанні для пом'якшення можна додати трохи води або білого вина. Цей соус чудово підійде до свинини, курятини, риби з білим тілом та інших морепродуктів.
Жовта сальса – рецепт
Інгредієнти: банан – 1 шт. маленький; м'якоть ананаса – 100 г; манго – 1 шт.; перець чилі свіжий – 1 шт.; гарбуз мускатний – 100 г; часник – 3 зубчики; зелень (кінза, петрушка); лимон або лайм; сіль. Приготування Очищений банан, манго, ананас, м'якоть гарбуза, перець чилі, зелень і часник доводимо в блендері до однорідного пюре. Додаємо сік цитрусових і сіль.
Така сальса хороша до індички, качки, баранини і риби.