Мексиканська закуска гуакамоле (guacamole, ісп.) являє собою густий соус на основі пюрированной м'якоті авокадо з додаванням деяких інших інгредієнтів. В даний час мексиканський соус гуакамоле отримав широку популярність, причому не тільки в країнах Латинської і Центральної Америки, але і у всьому світі. Історично традиції приготування соусу уакамоле сходять до часів ацтеків. Цілком можливо, що традиції приготування подібних соусів на основі м'якоті авокадо сформувалися в більш ранніх індійських кулінарних культурах.
Про компоненти соусу Існує безліч варіантів рецептів приготування гуакамоле, які відрізняються ступенем подрібнення компонентів, а також композицією добавок. Слід зауважити, що основними компонентами в гуакамоле, за класичним рецептом, є сік лайма і/або лимона і сіль. Опціонально найчастіше додають помідори, часник, різні перці різних кольорів і ступенів стиглості (в тому числі, перець чилі різних видів, солодкий перець), оливкову олію, сметану, різні види цибулі, кінзу і іншу зелень, різні сухі мелені спеції, інші приправи.
Як приготувати гуакамоле?
Як приготувати соус гуакамоле (розповімо докладно). Сорт перцю чилі вибираємо виходячи з переваг (існують різні сорти перців чилі, розрізняються за смаком і гостротою).
Інгредієнти: 1-2 стручки перцю; 2 стиглих плоду авокадо; 1 лайм + половинка лимона; 4-5 зубчиків часнику; пучок кінзи. Приготування: Перчик разрежем навпіл, обережно видаліть насіння і перегородки і помістимо в чашу блендера. Туди ж помістимо м'якоть авокадо і часник. Заллємо соком, вичавленим з цитрусів. Соки використовуваних цитрусів є чудовими природними антиоксидантами, вони запобігають окисленню м'якоті авокадо і придбання соусом неаппетитного коричневого кольору. Присолим і додамо рубану кинзу. Опрацюємо в блендері, і соус гуакамоле готовий. Можна приготувати його побільше і зберігати в закритому скляному або керамічному ємності в холодильнику. До такого соусу можна додати помідори і солодкий перець (до обробки в блендері), трохи оливкової олії, сметани, різних ароматних трав, сухих спецій та деяких фруктів. Зрозуміло, краще вибирати такі компоненти, які природні для вирощування в Центральній Америці.
У самій Мексиці гуакамоле готують трохи по-іншому - всі компоненти розтирають у ступці вручну, так що в соусі залишаються дрібні шматочки інгредієнтів. Обидва варіанти - ручний і з використання блендера - прийнятні, ви можете засновувати вибір тільки на свої кулінарні вподобання. Оригінальний варіант, до речі, досить гострий, а ось американці воліють гуакамоле більш солоний, а чилі додають зовсім небагато. Часник у складі соусу - теж запозичення, на цей раз іспанське. Ну а наші господині люблять додавати
у цей соус цибуля.
До чого подають гуакамоле?
Традиційно гуакамоле їдять з тортільями і кукурудзяними і картопляними чіпсами. Взагалі, соус гуакамоле поєднується з більшістю мексиканських і общелатиноамериканских страв. Його чудово подавати як підливи до м'ясних, рибних і овочевих страв, до поленті, мамалиги, тушкованою стручкової і відвареної квасолі. Втім, є й зовсім простий варіант, який відмінно підійде для холостяцької вечірки з мексиканським пивом - просто підсушіть в тостері пшеничний хліб, наріжте його кубиками і просочіть соусом. Вийде просто і оригінально!